ØVELSE: Studenter ved general Jermolov kadettskole under en øvelse utenfor byen Stavropol i oktober 2017. Mens Russland brukte 20 prosent mindre på militæret i 2017 sammenlignet med 2016, økte resten av Europa forsvarsutgiftene. Foto: EDUARD KORNIYENKO / SCANPIX

Russland skremmer Europa til større forsvarsbudsjetter

Verden brukte rekordmye penger på militæret i 2017. Vest-Europa er blant regionene som ruster opp.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Verdens militære utgifter nådde i fjor en ny topp. Totalt ble det brukt over 14 billioner kroner på våpen og andre militære utgifter, ifølge en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Det vil si 14 tusen milliarder – eller 14 000 000 000 000, mer enn noe år siden Den kalde krigen ble avsluttet.

Vest- og Sentral-Europa er blant regionene som ruster opp.

– I Europa har vi hatt en situasjon der Russland hevder seg i større grad. Høy oljepris har gjort det mulig for Russland å bruke mer penger på militæret. Anneksjonen av deler av Ukraina har bidratt til større mistro til Russland i en del sentraleuropeiske land, sier Pieter Wezeman, en av forfatterne av rapporten.

Han trekker også frem press fra USA mot sine europeiske NATO-allierte som en årsak til økningen.

Øker mest i Sentral-Europa

Det er spesielt de sentraleuropeiske landene som ruster opp. Samlet økte Sentral-Europa forsvarsutgiftene sine med tolv prosent fra 2016 til 2017, mens Vest-Europa brukte 1,7 prosent mer i 2017 enn i 2016.

I rapporten regnes Russland, Ukraina, Hviterussland og landene i Kaukasus som Øst-Europa, mens resten av den tidligere østblokken omtales som Sentral-Europa.

Vest-Europa bruker fortsatt desidert mer penger på militæret enn Sentral-Europa, 2000 milliarder kroner mot 194 milliarder kroner.

STYRKER FORSVARET: NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg og daværende forsvarsminister i Polen Tomasz Siemoniak ser på en militærøvelse i Polen i 2015. Europeiske NATO-land økte forsvarsutgiftene i 2017. Polen er blant landene som har økt forsvarsbudsjettene de siste årene. Foto: SCANPIX

Russland brukte 20 prosent mindre på militæret i 2017 enn i 2016. Det er første gang siden 1998 at Russlands militære utgifter synker. Wezeman mener det hovedsaklig skyldes fallende oljeinntekter.

– Russland har ikke ressurser til å fortsette moderniseringen av forsvaret landet startet i 2008 i samme tempo som før, sier han.

Mer penger til forsvaret i resten av Europa kan få Russland til øke sine militære budsjetter i fremtiden.

– Vil dette presse Russland til å bruke mer penger på militæret? Det er et spørsmål europeiske land må stille seg. Russland kan bruke veksten i forsvarsutgiftene i Europa som argument for å fortsette å modernisere forsvaret, sier Wezeman.

KOMMANDOSTYRKER: Polske spesialstyrker under NATO-øvelse «Noble Sword-14» i Polen i 2014. Foto: SCANPIX

Spenning i Midt-Østen

USA er fortsatt det landet som bruker mest penger på militæret, og har 40 prosent av verdens samlede forsvarsutgifter. Kina er nummer to listen, foran Saudi-Arabia, som i fjor hadde større militærutgifter enn Russland.

Wezeman trekker frem Saudi-Arabias krigføring i Jemen og rivaliseringen med Iran som årsaker. Generelt har økt spenning i Midt-Østen ført til økte militærutgifter i regionen.

les også

Trumps NATO-ambassadør til VG: Derfor trenger vi Jens akkurat nå

les også

Putins hemmelige hær

Pluss content

I Asia har Kina doblet sine forsvarsutgifter på ti år.

– Kina er allerede en økonomisk stormakt, og ønsker å bli en militær stormakt, sier Wezeman.

Kinas økte militærbudsjetter driver andre land i regionen til å ruste opp, mener han.

Afrika brukte i 2017 mindre penger på militæret for tredje året på rad, mens i Sør-Amerika økte forsvarsbudsjettene, hovedsaklig drevet av Argentina og Brasil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder