SENDES HJEM: Hafiz Sheikh (t.v) fra USA og britiske Abdul Samad leser en islamsk bok på skolen Jamia Banoria. Men nå vil pakistanske myndigheter sende hjem 1400 utenlandske Koran- studenter. - Alle har en rett til kunnskap, sier Abdul Samad. Foto: AP

Pakistanske myndigheter vil sende hjem 1400 studenter: Abdul får ikke studere mer i Pakistan

(VG Nett) 800 mistenkelige islamister er arrestert i Pakistan etter London-bombene, og nå vil myndighetene sende 1400 utenlandske Koran-studenter ut av landet.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

I tillegg til massevis av arrestasjoner ber president Pervez Musharraf om at over tusen utenlandske studenter skal sendes hjem fra Pakistan.

Innenriksminister Aftab Ahmed Khan Sherpao sa lørdag at pakistanske myndigheter nå sjekker utenlandske studenters visum og at de vil avslutte de som er gyldige for å få sendt studentene til hjemlandene.

- Det er 1400 utenlandske studenter på Koran-skoler i Pakistan, og vi har bestemt oss for å sende alle tilbake til landene sine, sier Sherpao.

- Vi har bestemt oss for å sende dem hjem fordi vi ikke vil at landet vårt skal bli krenket om noen av disse studentene blir funnet skyldige i terroristaktiviteter i fremtiden, sier han.

Utenlandske studenter og islamistiske ledere reagerer med sinne på uttalelsene. De vil protestere mot hjemsendelsene.

- Alle har rett til kunnskap, sier britiske Abdul Samad, en av omtrent 100 utenlandske på Karachi's Jamia Binoria Koran-skole. Skolen blir drevet av en dypt fundamentalistisk sunnimuslimsk sekt.

- Vi kommer hit for å lære om Koranen og ikke om ekstremisme eller terrorisme, sier han.

Arrestert 800

Pakistansk politi har arrestert mer enn 800 personer mistenkt for å være medlemmer av ytterliggående islamistgrupper etter det første bombeangrepet i London.

Etter fredagsbønnen i går arresterte pakistansk politi 200 personer, angivelig for å fremkalle anti-vestlige holdninger og sekthat i sine prekener, melder AFP.

Myndighetene skal ha startet omfattende overvåking av moskeene.

- Vi overvåker regelmessig prekener i moskeer og andre steder, og vi vil fortsette denne prosessen for å sile ut problemet med hat-propaganda, sier en offisiell sikkerhetskilde som vil være anonym.

Demonstrerer
Pakistans president sier ingen med forbindelser til 7. juli-angrepene er arrestert i Pakistan.

Pakistanere fikk også skylden for terrorangrepene i Egypt.

Politiet i Egypt gikk ut med navn og bilde på fempakistanere de mente stod bak angrepet på turiststedet Sharm el-Sheikh, men Egypts ambassadør i Pakistan sa i forrige uke at ingen pakistanere var involvert i det angrepet.

For å få kontroll på islamistiske skoler og grupper mener president Pervez Musharraf det er nødvendig at de blir formelt registrert hos myndighetene.

- Alle religiøse skoler må være registrert innen desember i år, sa Musharraf i talen.

Men alle tiltakene til de pakistanske myndigheten er ikke like populære.

Forrige uke forberedte de største islamistiske partiene større demonstrasjoner mot de omfattende arrestasjonene av terrormistenkte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder