- Vi vil angripe igjen

COLOMBUS, OHIO/NEW YORK (VG) I går kveld, bare fire døgn før valget i USA, kom sjokkvideoen der Osama bin Laden truer landet med nye, grusomme terrorangrep.

  • Roy Freddy Andersen
  • Per Olav Ødegård

Artikkelen er over 15 år gammel

- Den beste måten å unngå et nytt Manhattan er å slutte å true muslimer, sa bin Laden i talen der han snakket direkte til det amerikanske folk.

President George W. Bush rykket raskt ut og sa at amerikanerne ikke vil la seg skremme av de nye truslene fra Osama bin Laden.

- Amerikanerne vil ikke la seg skremme eller bli influert av en fiende av vårt land, sa Bush i natt.

Presidentkandidat John Kerry var også klar i sin tale i går:

- De er barbarer. Det er ikke den ting jeg ikke vil foreta meg for å finne, ta til fange eller drepe terrorister, hvor enn de måtte befinne seg, hva enn det måtte kreve, sa Kerry på rullebanen på flyplassen i West Palm Beach.

Påvirker valgkampen

I den 18 minutter lange talen la terrorlederen ut om den uretten han mener muslimer blir utsatt for, og at USA må regne med mer terror om Det hvite hus ikke legger om sin Midtøsten-politikk.

- På tross av at vi er i det fjerde året etter 11. september, fører Bush dere fortsatt bak lyset og skjuler de virkelige årsakene til angrepet. Det betyr at grunnene til å gjenta det som skjedde, fortsatt er der, fortsetter Osama bin Laden.

De nye terrortruslene vil ganske sikkert komme til å påvirke den amerikanske valgkampen dramatisk, og i ytterste konsekvens tippe ballansen mellom George W. Bush og John Kerry i presidentens fordel.

Videoen vil virke som en kraftig påminnelse til velgerne om at verden er utrygg og at al-Qaida på ingen måte har flyttet blikket fra USA.

Og at nye storangrep kan være på vei.

- Vi vil angripe igjen, sa bin Laden talen der han snakket direkte til det amerikanske folk.

Snakket om Irak

- Omfanget av terrorangrepet 11. september 2001 kunne ha vært mindre hvis USA hadde vært bedre forberedt, sier bin Laden i det som ikke kan leses på annen måte som en direkte kritikk av George W. Bush.

Bin Laden kritiserer også Bush-administasjonen for å støtte «korrupte muslimske regimer», og han tar ansvar for 11.september-angrepet:

- Vi bestemte oss for å ødelegge tårnene i Amerika, sier han og sikter til World Trade Center.

- Gud vet at vi ikke ville tenkt på å angripe tårnene, men etter at vår tålmodighet var slutt og vi så uretten og mangelen på smidighet i den amerikansk-israelske alliansen mot vårt folk i Palestina og Libanon, da kom jeg på dette, fortsetter Osama bin Laden.

Videoopptaket er det første, sikre beviset på at bin Laden er live siden våren 2002.

I videoen snakket bin Laden om hendelser som nylig har funnet sted i Irak, og terrorlederen sto foran en talerstol med langt gråsprengt skjegg, og opptrådte som om han skulle være en statsleder.

- Til det amerikanske folk; min tale er til dere om den beste måten å unngå en ny katastrofe. Jeg sier dere: Sikkerhet er et viktig element i et menneskes liv og frie mennesker gir ikke opp sin sikkerhet, sa den saudiske terroristen.

Ventet med reaksjoner

Bin Laden var ikledd en tradisjonell hvit kappe og en turban foran en enkel brun bakgrunn i tekstil. Han beveget bare høyre arm, og kun fingrene på den venstre, noe som kan tyde på at han er skadet i venstre side.

- Dette kommer ikke til å påvirke det amerikanske folks oppfatning. Men hva dette båndet viser er at Osama bin Laden fortsatt er på frifot, mens vi skulle ha fanget ham i løpet av de mer enn tre årene som er gått siden 11. september, sier Richard Holbrooke, som nå er en nær utenrikspolitisk rådgiver for John Kerry.

Bush har gjentatte ganger i valgkampen påpekt at en stor del av lederskapet i al Qaeda er blitt tatt. Danielle Pletka, representant for Bush-administrasjonen, sier til CNN at det ikke er riktig at USA vinteren 2001 var nær ved å pågripe Osama bin Laden.

Verken Bush eller Kerry svarte umiddelbart på bin Ladens uttalelser. De valgte å bruke tid med sine medarbeidere for å velge den rette reaksjonsformen. Så mye står på spill fire dager før presidentvalget at begge veier sine ord med omhu.

Mer om

  1. George W. Bush
  2. Krigen mot terror
  3. Presidentvalget i USA

Flere artikler

  1. Al-Qaida sier unnskyld etter terrortabbe

  2. Bush og Kerry i PR-krig

  3. Drept med håndsag

  4. Vill damejakt i innspurten av valgkampen

  5. Kommentar: Det mørke tiåret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder