BRUTALE: I følge CIA-agenter er svært brutale avhørsmetoder godkjent fra høyeste hold i amerikanske fengsler. Foto: EPA.
BRUTALE: I følge CIA-agenter er svært brutale avhørsmetoder godkjent fra høyeste hold i amerikanske fengsler. Foto: EPA.

CIA-agenter avslører: - Nestendrukning og «kuldebehandling» godkjente avhørsmetoder

Publisert: Oppdatert: 04.12.05 18:05

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

(VG Nett) USA har godkjent svært brutale avhørsmetoder til bruk på fanger i hemmelige leire. En fange i Afghanistan frøs i hjel etter å ha blitt plassert naken utendørs midt på vinteren.

Listen over såkalte «forsterkede avhørsmetoder» er lekket av CIA-folk som, ifølge den britiske avisen The Independent, ønsker at verden må få vite hvilken linje CIA har valgt.

Blant teknikkene som er godkjent til bruk i USAs hemmelige fengsler er nestendrukning, «kuldebehandling» og frarøvelse av søvn.

Fange frøs ihjel
I CIA-anlegget «Saltgruven» i Kabul lot en CIA-agent en fange bli stående naken utendørs en iskald vinternatt, med den følge at fangen frøs i hjel.

«Kuldebehandling» innebærer at fangen tvinges til å stå naken på en celle med temperatur under 10 grader celcius, mens han stadig oversprøytes med kaldt vann.

Det som kalles «Vannbrettet» går ut på at en fange bindes fast bøyd over en planke med hodet litt lavere enn føttene.

Fangen får plastikk over ansiktet før han overspyles med vann, eller hodet senkes ned i et vannkar.

Kvelningsrefleksen kommer automatisk og få holder ut mer enn noen sekunder.

90 mistenkelige dødsfall
Flere CIA-agenter skal ha nektet å utføre de brutale forhørsmetodene, som er ment brukt på terrrormistenkte fanger knyttet til al-Qaida. Rundt et dusin fanger skal i følge NTB ha blitt utsatt for metodene.

- Alle disse tilsto, ingen av dem døde og alle sammen er fortsatt innesperret, opplyser en kilde ifølge den amerikanske TV-stasjonen ABC.

Ifølge The Independent sier oberst Lawrens Wilkerson, som var stabssjef for USAs tidligere utenriksminister Colin Powell, at han kjenner til 90 tilfeller av «tvilsomme dødsfall» blant fanger i amerikansk varetekt.

Bruk av metodene rettferdiggjøres med at de kan hindre at terrorangrep blir gjennomført. Enhver anvendelse av metodene, hvorav noen uten tvil kan betegnes som tortur, godkjennes av overordnet for hver gang.

Denne artikkelen handler om