Moren om Joshua Frenchs nye liv: Tror ikke kjæresten vil slippe ham avgårde igjen

Joshua French vil bli boende i Norge, og etablere et nytt
liv sammen med kjæresten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det forteller moren, Kari Hilde French, som i dag lanserte sin bok om årene da sønnen satt fengslet i Kongo, dømt til døden for spionasje og medvirkning til drap.

– Joshua har det bra. Han trenger tid på å komme tilbake til normalen, men han går i butikken, trener og går turer i naturen, forteller Kari Hilde French.

– Han forteller at han fryser. Etter åtte år i Kongo tar det tid å venne seg til norsk vinter igjen, smiler hun.

Daglig kontakt

Ifølge Kari Hilde French har sønnen planer om å bli boende i Norge.

– Jeg tror ikke kjæresten hans vil slippe ham av gårde igjen med det første, sier hun.

Kari Hilde French: Fikk tilbud om å kjøpe en mildere dom

Etter flere uker på isolat ble Joshua French skrevet ut fra sykehuset i sommer. Den første kvelden var familien samlet til middag. I dag har mor og sønn daglig kontakt på telefon.

– Det er deilig å ha ham hjemme igjen, sier hun.

Mange skuffelser

16. mai i år befant Kari Hilde French seg i et kloster i Jerusalem da utenriksminister Børge Brende ringte fra Oslo med gledelige nyheter: Et utleveringsdokument var undertegnet. Hvis alt gikk etter planen ville sønnen bli flydd ut av Kongo samme dag.

Ny bok: Slik planla Kongo-fangene å flykte

Men fortsatt turte hun ikke slippe jubelen løs. Også tidligere hadde norske fly stått klare i Kinshasa før løslatelsen hadde blitt stanset i siste øyeblikk.

– Det har vært mange skuffelser, men denne gangen hadde jeg en følelses av at det virkelig ville løse seg.

Erna ringte

Klokken 01.30 om natten ringte statsminister Erna Solberg til Jerusalem. Kari Hilde French lå i sengen i det samme rommet der hun åtte år tidligere hadde fått beskjed om at sønnen var pågrepet i Kongo. Statsministeren kunne fortelle at flyet med Joshua hadde lettet fra den kongolesiske hovedstaden noen minutter tidligere. French varslet sønnens kjæreste, men ikke før flyet var ute av kongolesisk luftrom fikk resten av familien meldingen.

Tiden etterpå har vært hektisk. I høst har hun jobbet intenst med boken der hun forteller om arbeidet for å få sønnen hjem, om møtet med det kongolesiske maktapparatet og om ensomhet og skuffelser.

Fortsatt står ti kasser med dokumenter i saken uåpnet. Legetimer har blitt utsatt i årene hun har tilbrakt i Kongo, og husarbeidet har blitt forsømt den siste måneden.

– Nå er jeg så sliten at jeg ligger mye på sofaen, men det er mye å ta igjen etter disse årene, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder