VIL HJELPE BRITENE: Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: AP

Merkel: Vil gjøre alt for å få til brexit-avtale

Tysklands forbundskansler Angela Merkel lover nå å gjøre alt som står i hennes makt for å få til en avtale mellom EU og Storbritannia.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I et møte med konservative politikere i den tyske byen Rostock lørdag sier Merkel at hun vil gjøre alt for at Storbritannia forlater Den europeiske union med en avtale. I tillegg sier hun at hun føler seg ansvarlig for at det blir en «velordnet» løsning, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

“Jeg vil jobbe inntil den aller siste dagen (29. mars, red.anm.) for å få til en avtale for Storbritannias exit fra EU og jeg vil jobbe for at det skal skje i det beste forhold til dem, sier hun på møtet.

– Vi har et ansvar

Det britiske parlamentet sa tidligere i uken nei til statsminister Theresa Mays og EUs forslag til brexit-avtale.

Merkel sa videre at Tyskland respekterer Storbritannias avgjørelse om å forlate EU, og hun la til:

«Vi har et ansvar for å utforme en skilsmisseprosess slik at ikke folk om 50 år vil riste på hodet og spørre hvorfor de (britene red.anm.) ikke ble satt i en posisjon hvor de kunne oppnå et kompromiss, sa hun ifølge Reuters.

les også

Økonomer: Slik rammes Norge av en hard brexit

Selv etter Brexit vil Storbritannia være en viktig samarbeidspartner, sa hun sine konservative partivenner.

Dette er helt klart nye toner fra Angela Merkel som tidligere i uken, etter britenes avtale-nei, sa at nå er det opp til statsminister Theresa May for å stake ut kursen for prosessen videre.

les også

Theresa May har fortsatt tillit

At britene trenger en hjelpende hånd i denne prosessen er åpenbart. Lite tyder foreløpig på at parlamentet, foreløpig vil kunne enes om en avtale. Det er fullstendig fastlåst mellom de to blokkene i parlamentet og ingen har fremsatt noen forslag som kan vinne flertall.

– Jeg kan ikke tenke meg et eneste øyeblikk i moderne britisk politisk historie som er sammenlignbart(...) Hele poenget med det britiske parlamentariske system, i motsetning til de kontinentale, er at vi velger flertallsregjeringer som er beslutningsdyktige. Det var aldri aktuelt med rotete kompromisser. Og nå svikter systemet, sier Steven Fielding, professor i politisk historie ved The University of Nottingham, ifølge Associated Press lørdag. ’

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder