EXIT ELLER BREXIT? Statsminister Theresa May deltok i en gudstjeneste i en kirke ved Maidenhead, i den vestlige delen av London i går. Foto: AFP

May: Ingen Brexit mer sannsynlig enn hard Brexit

Statsminister Theresa May gjør et siste forsøk på å overtale parlamentsmedlemmene til å støtte hennes Brexit-avtale før den avgjørende avstemningen i morgen. I dag har den konservative innpiskeren trådt ut av Regjeringen i protest mot avtalen.

 • Jørn E. Kaalstad

Artikkelen er over ett år gammel

I en tale i byen Stoke senere i dag er det ventet at hun vil si at Parlamentet mest sannsynlig vil blokkere Brexit i stedet for at Storbritannia forlater EU uten en avtale, ifølge BBC.

«Det er noen i Westminster (parlamentet red.anm.) som ønsker å utsette eller til og med stoppe Brexit og de vil bruke ethvert middel for å få det til», vil statsministeren si på møtet, ifølge Reuters som har tilgang til utdrag fra talen hun vil holde.

Ifølge utdragene skal hun også si at tilliten til politikere vil bli «katastrofalt rammet» dersom folkeavstemningsresultatet ikke blir gjennomført.

les også

May: Demokratiet i fare dersom Brexit-avtalen ikke godkjennes

SKJEBNEAVSTEMNING: Labour-leder Jeremy Corbyn (t.v.) truer med mistillit dersom statsminister taper avstemningen i parlamentet i morgen tirsdag. Foto: SCANPIX

Avstemningen kan også bli avgjørende for Mays egen fremtid.

Ifølge BBC har Labour nemlig signalisert at de vil stille mistillitsforslag dersom Theresa May taper avstemningen i underhuset. Labour-leder Jeremy Corbyn har sagt at de vil stemme mot avtalen og vil jobbe for å få til et nyvalg dersom avtalen faller igjennom.

Det er ventet at et stort flertall vil stemme mot avtalen, som fastsetter vilkårene for britenes skilsmisse fra EU.

Rundt 100 (av 317) konservative parlamentsmedlemmer, i tillegg til 10 medlemmer fra Democratic Unionist Party er ventet å stemme sammen med Labour (256 medlemmer) mot Mays fremforhandlede avtale.

– Uopprettelig skade

Hun ber parlamentsmedlemmene om å vurdere konsekvensen av stemmen de vil avgi. Hun ber dem tenke over situasjonen, dersom den var motsatt.

«Hva om vi var i en situasjon hvor landet hadde stemt for å bli i EU og parlamentet prøvde å ta oss ut av EU, på tross av valgresultatet, spør hun retorisk i talen og fortsetter ifølge BBC:

«Folks tiltro til den demokratiske prosessen og deres politikere vil bli påført uopprettelig skade. Vi har alle en plikt til å implementere folkets vilje».

Dette må du vite om Brexit nå

EU: Godtar ingen endringer

Statsminister Theresa May skal ha mottatt ytterligere forsikringer fra EU om brexitavtalen som nå skal opp til avstemning i Underhuset. Det er ventet at May vil møte de folkevalgte i Underhuset mandag ettermiddag for å orientere dem om de nye forsikringene, skriver NTB.

Nyhetsbyrået AFP skriver nå at EU ikke vil gå med på noen endringer i den fremforhandlede Brexit-avtalen.

«Vi er ikke i en posisjon til å avtale noe som endrer eller er inkonsistent med utmeldingsavtalen», skriver EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker i et felles brev til Storbritannias statsminister Theresa May, ifølge NTB.

Den konservative innpiskeren, Gareth Johnson har annonsert at han trekker seg fra regjeringen i et innlegg på Facebook. I uttalelsen sier han at han ikke kan stemme for statsministerens Brexit-avtale og at har bestemt seg for å sette lojaliteten til landet foran lojaliteten til partiet, ifølge Sky News.

Les også

 1. Britisk politi forbereder seg på nordirske brexit-problemer

  Rundt 1000 britiske politifolk skal trenes opp for utplassering i Nord-Irland dersom det blir problemer ved grensen…
 2. EØS-motstanderne setter norske interesser i spill

  Flere tar til orde for å si opp eller reforhandle EØS-avtalen. Sist ute var Frps nestleder Sylvi Listhaug.
 3. Corbyn anklages for å ha kalt May «en dum kvinne»

  Labour-leder Jeremy Corbyn havnet i trøbbel etter at han angivelig kalte statsminister Theresa May «en dum kvinne» under…

Mer om

 1. Brexit
 2. Britisk politikk
 3. Labour
 4. Jeremy Corbyn
 5. Theresa May
 6. EU

Flere artikler

 1. May presenterer revidert brexitplan i Parlamentet

 2. Theresa May gir ikke opp håpet om å få sitt brexit-forslag vedtatt

 3. Høygravid parlamentsmedlem i rullestol stemte mot May – to ganger

 4. Overlevde mistillit – brexit-kaoset fortsetter

 5. Underhuset stemte nei til brexit - mistillitsforslag mot May

Fra andre aviser

 1. Mayday fra Downing Street 10

  Bergens Tidende
 2. Dramatiske advarsler fra May før brexit-avstemning

  Fædrelandsvennen
 3. May ber Parlamentet stemme over ny brexit-avstemning

  Aftenposten
 4. Fire brexit-forslag stemt ned i Underhuset

  Fædrelandsvennen
 5. Ingen jubel for brexitavtalen i Parlamentet

  Bergens Tidende
 6. Skjebnedag for May og britene

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no