KONA: Aisha, kona til Abderrahim Khayali, vet ikke hva hun si om at ektemannen er pågrepet for terrordrap i Atlas-fjellene. Foto: Rasmus Flindt Pedersen / Ekstra Bladet

Marokko-mistenktes kone: IS-videoen spilt inn i stua vår

34 år gamle Abderrahim Khayali, som først ble pågrepet for dobbeltdrapet i Marokko, var rørlegger og skal ha blitt radikalisert de siste årene. Kona hans sier IS-videoen ble spilt inn i stua deres.

Den danske avisen Ekstra Bladet har snakket med Khayalis kone, Aisha, i familiens hjem i Marrakech. Hun nekter å tro at mannen hennes er skyldig.

– Han må være uskyldig. Han kan ikke ha gjort det her, sier hun til avisen.

På tirsdag, dagen etter at Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet brutalt drept i Atlas-fjellene, ble det publisert en video på Twitter av de fire mennene som nå er mistenkt for drapene. På videoen sverger de troskap til IS.

– Ikke islam for meg

Når Ekstra Bladets journalist konfronterer Aisha med klippet, bekrefter hun at det har blitt spilt inn i hennes egen stue.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er ikke islam for meg, sier Aisha.

I en annen video som de siste dagene har sirkulert på sosiale medier, vises angivelig et av de brutale drapene. Dobbeltdrapet etterforskes nå som en terrorhandling.

Torsdag og fredag ble ni personer pågrepet. De er pågrepet for sin angivelige tilknytning til samme nettverk som de fire som er arrestert og mistenkt for drapene på Maren (28) og Louisa (24), ifølge Marokkos svar på FBI, Le Bureau central d’investigation judiciaire (BCIJ).

PÅGRIPELSE: Dette bildet skal vise pågripelsen av en av de ni mennene som knyttes til samme nettverk som de fire mennene som er mistenkt for dobbeltdrapet i Atlas-fjellene. Foto: AFP

– Sa opp jobben

Khayali ble pågrepet i Marrakech kun timer etter at de to kvinnene ble funnet ved leirstedet nedenfor fjellet Toubkal mandag. Pågripelsen har sjokkert både venner og familie i det fattige nabolaget al-Azzouzia i Marrakech.

– Jeg kan ikke tro det, sier Fatima Khayali, tanten til Abderrahim Khayali til AFP.

De drapsmistenkte skal ha kartlagt turister i området i forkant, og skal ha utgitt seg for å være gjetere.

Ifølge Khayalis tante jobbet han som rørlegger for et hotell, men sa opp fordi det ble servert alkohol, noe som er forbudt i henhold til streng islamsk praksis. Islam er Marokkos statsreligion, men landet er lenge blitt sett på som et av de mest liberale i den arabiske verden.

For tre år siden omfavnet Khayali salafisme – en form for radikal islam som har slått rot i mange fattige deler av Marokko. Etter konverteringen nektet han å håndhilse på kvinner eller ha dem rundt seg, ifølge en barndomsvenninne av ham.

Ifølge VGs kilder ble Khayali også arrestert i en massearrestasjon etter Casablanca-angrepene i 2003.

SVERGER TROSKAP: Her sverger de fire mistenkte troskap til IS. Til høyre sitter Abderrahim Khayali. Foto: Skjermdump / Twitter / NTB scanpix

– Lot skjegget gro

Torsdag ble snekkeren Younes Ouaziyad og de to gateselgerne Rachid Afatti og Abdessamad Ejjoud pågrepet på en buss i Marrakech. Politiet fant kniver under pågripelsen.

Younes Ouaziyad kom fra det samme nabolaget som Khayali, og ifølge slektninger ble han radikalisert for rundt ett år siden. Da han konverterte til salafisme, lot han skjegget gro og kledde seg i lang, hvit tunika, som er vanlig blant radikale islamister.

– Han pleide å presse oss til å be fem ganger om dagen, men før han ble salafist, drakk han alkohol og røykte, sier Noureddine, en slektning av 27-åringen.

En grønnsakshandler kaller Ouaziyad en «helt vanlig mann». 27-åringens far ønsker ikke å uttale seg om sønnens mulige deltagelse i drapene, men sier likevel at han er «knust».

Føler skam

33 år gamle Afatti og 25-åringen Ejjoud bodde begge i den fattige landsbyen Harbil, rundt 20 kilometer fra Marrakech.

– Folk føler skam av å se landsbyen vår bli knyttet til denne forbrytelsen, sier en innbygger i Harbil.

En ekspert på islamistgrupper sier alle de fire mistenkte hadde en ting felles:

– De er sosialt marginalisert, sier Mohammed Masbah.

Det samme fastslår Hassan Khayali, fetteren til 33-åringen som først ble pågrepet.

– Steder som al-Azzouzia er som en tidsinnstilt bombe på grunn av fattigdom, arbeidsløshet, narkotika og prostitusjon, alt sammen faktorer som fikk de desillusjonerte unge mennene til å vende seg til radikal islam, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder