Reuters-journalister dømt til syv års fengsel

Reuters-journalistene Wa Lone og Kyaw Soe er dømt til syv års fengsel for å ha lekket statshemmeligheter i Myanmar.

vaktsjef@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nyhetsbyrået Reuters fordømmer det de kaller falske anklager mot de to reporterne og sier det er anklager skreddersydd for å skremme pressen til taushet.

– Dette er et stort skritt tilbake for Myanmars overgang til demokrati, sier ansvarlig redaktør Stephen J. Adler i Reuters, som krever at regjeringen i Myanmar griper inn.

les også

Press mot Myanmar for å løslate pågrepne Reuters-journalister

Ikke trodd

De to journalistene ble pågrepet i Myanmar i desember 2017, tiltalt for å ha lekket statshemmeligheter i forbindelse med at de jobbet med en sak om forfølgelsen av den muslimske rohingya-minoriteten.

PÅ JOBB: De to Reuters-journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo ble arrestert i Myanmar i desember 2017, etter å ha undersøkt en sak omstendighetene rundt drapene på ti rohingyamenn og -gutter i landsbyen Inn Din. Bildet er tatt på kontoret deres i Myanmar 11 desember i fjor. Foto: Arkivbilde: REUTERS/Antoni Slodkowski

Bevisene mot dem var dokumenter de selv hevdet var plantet hos dem av politiet.

Dommer Ye Lwin var ikke overbevist av de tiltaltes forklaring i retten om at politiet hadde lurt dem i en felle.

les også

Syv soldater dømt for rohingya-massakre. Nå forteller familiene om tragedien

– Det er funnet at de tiltalte hadde til hensikt å skade statens interesser. De har brutt loven om statshemmeligheter og dømmes herved til syv års fengsel hver, sa han til den fullsatt rettssalen mandag.

Etter at dommen var avsagt ble de to eskortert ut og fraktet bort i en fengselsbil.

Strafferammen for lovbruddet er 14 års fengsel. Saken mot de to har fått stor oppmerksomhet og er blitt fordømt av presseorganisasjoner verden over.

DØMT: Reuters-journalist Wa Lone snakket til pressen mandag 27. august da dommen mot ham og kollega Kyaw Soe Oo egentlig skulle falt. Foto: Thein Zaw / AP / NTB scanpix

Ikke redd

Det var ventet dommen skulle kommet forrige mandag, men dommeren utsatte domsavsigelsen med en uke uten å oppgi årsak for utsettelsen.

De to reporterne er selv fra Myanmar og har sittet fengslet siden pågripelsen i desember i fjor. Wa Lone sa til pressen i rettssalen at han ikke fryktet dommen

– Jeg tror på demokrati og frihet. Jeg gjorde aldri noe galt, sa han.

Både han eller Kyaw Soe erklærte seg ikke skyldig under rettssaken. De to forklarte at de undersøkte omstendighetene rundt drapene på ti rohingyamenn og -gutter i landsbyen Inn Din under militæroffensiven i delstaten Rakhine i fjor høst.

les også

Rohingya-barnas harde flukt fra Myanmar

De sier at de kun har gjort jobben sin ved å dekke en massakre på rohingya-muslimer. De hevdet i retten politiet lurte dem ved å invitere dem på middag og der ga dem dokumenter før politiet forlot restauranten.

Etterpå skal journalistene ha blitt pågrepet og siktet for å være i besittelse av klassifisert materiale. Dokumentene dreide seg angivelig om sikkerhetsoperasjoner i Rakhine.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder