DØMT: Trumps tidligere rådgiver har fått fengselsstraff etter å ha løyet til FBI om Russland-kontakter.
DØMT: Trumps tidligere rådgiver har fått fengselsstraff etter å ha løyet til FBI om Russland-kontakter. Foto: HANDOUT / X80001

Tidligere Trump-rådgiver dømt til 14 dagers fengsel

UTENRIKS

President Donald Trumps tidligere utenrikspolitiske rådgiver, George Papadopoulos, fikk fredag dommen etter å ha sagt seg skyldig i å lyve til FBI i oktober i fjor.

Publisert: Oppdatert: 07.09.18 23:44

Det melder The New York Times.

Den tidligere utenrikspolitiske rådgiveren ble dømt til 14 dagers fengsel, i tillegg til en bot på 9 500 dollar og 200 timers samfunnstraff.

Han er den første som blir dømt som følge av spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning. Han var også den første som ble siktet.

Papadopoulos har innrømt å ha løyet om sin kontakt med blant annet den London-baserte professoren, Joseph Mifsud, som har nære bånd til Kreml. Mifsud fortalte under et møte med Papadopoulos at russiske myndigheter hadde «tusenvis av e-poster» som kunne brukes til å sverte Hillary Clinton.

Påtalemyndigheten ba om en fengselsdom på seks måneder fordi Papadopoulos hindret etterforskningen. Papadopoulos ba torsdag kveld om å slippe fengsel gjennom sine advokater, ifølge Politico.

I et intervju med The New York Times tidligere denne uken fortalte Papadopoulos at han løy til FBI for å beskytte seg selv og Trump-kampanjen mot det som «sannsynligvis var en ulovlig handling, eller farlig informasjon».

Stormer rundt Trump

I slutten av august ble Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, funnet skyldig i skattesvindel og banksvindel. Samme dag gikk presidentens tidligere advokat og nære medarbeider, Michael Cohen, inn en avtale med amerikanske myndigheter. Han innrømmet å ha brutt USAs valgkamplover på ordre fra Trump.

Dommen kommer etter en turbulent uke.

Tirsdag ble flere detaljer fra den anerkjente journalisten Bob Woodwards bok «Fear: Trump in the White Houset», om Trumps tid i Det hvite hus. Der kommer det blant annet fram at Trumps medarbeidere har kalt ham «idiot» og «kunnskapsløs».

Onsdag trykket The New York Times en anonym kronikk fra en ansatt i Det hvite hus, som beskriver en «stille motstandsbevegelse» mot presidenten. Kronikken har startet en heksejakt i Det hvite hus.

Samtidig har høringen av Trumps dommerkandidat til Høyesterett, Brett Kavanaugh, utviklet seg til den reneste parodi med kaos, sinne, arrestasjoner, avbrytelser og uhøfligheter tirsdag.

Her kan du lese mer om