ELSK-HAT: Jair Messias Bolsonaro (mannen på plakaten) splitter den brasilianske velgermassen.

ELSK-HAT: Jair Messias Bolsonaro (mannen på plakaten) splitter den brasilianske velgermassen. Foto: UESLEI MARCELINO / X02828

Høyrepopulisme og korrupsjon preger Brasils kaosvalg

Knivstikking av en presidentkandidat, favoritten i fengsel, sinne mot korrupsjon og frykt for valgfusk preger det brasilianske valget, der høyrepopulistiske Jair Bolsonaro leder på meningsmålingene.

Søndag går brasilianerne til stemmeurnene, i det som kan bli landets viktigste valg noen sinne. Valget kan avgjøre demokratiets fremtid i landet hvor 55 prosent har sagt at de ikke har noe imot en «udemokratisk regjering, så lenge den løser problemer», ifølge Vox.

Brasil, som lenge var blant verdens raskest voksende økonomier, er i dag herjet av økonomisk tilbakegang, høy arbeidsledighet, korrupsjon og misnøye i befolkningen.

I lys av dette har den høyrepopulistiske kandidaten Jair Bolsonaro, som bli kalt for Brasil Trump, fått en klar ledelse på meningsmålingene. Den tidligere offiseren er svært kontroversiell for en rekke sterke uttalelser om homofili, minoriteter, klimaspørsmål, feminisme, sosialisme og kriminalitetsbekjempelse.

les også

Enda en sterk mann

les også

Sterke menns comeback

Presidentvalget blir trolig ikke avgjort søndag, siden ingen av kandidatene virker å få rent flertall. De to kandidatene med høyest oppslutning går trolig til en ny stemmerunde 28. oktober, hvor det avgjøres hvem som blir landets president. Alt tyder på at Bolsonaro vil gå videre til neste runde, men spørsmålet blir da om velgerne vil samle seg bak den andre kandidaten.

MOTSTANDERE: Bolsonaro er for øyeblikket den mest populære presidentkandidaten, og de fleste meningsmålingene gir ham over 30 prosent av stemmene. Det er ti prosentpoeng høyere enn Fernando Haddad (til venstre), som ligger an litt over 20 prosent av stemmene på meningsmålingene. Ciro Gomes (til høyre), som har hatt tredje høyest oppslutning, med mellom 11 og 15 prosent oppslutning. Foto: NACHO DOCE / X01629

Har økt ledelsen etter knivstikking

Dramatikken i det brasilianske valget kulminerte i knivstikkingen av Bolsonaro under et valgarrangement i Juiz de Fora 6. september. Knivstikkingen ble trolig utført av en enkeltperson uten støtte fra en organisert gruppe.

Oppslutningen til Bolsonaro har økt med rundt ti prosentpoeng etter knivstikkingen, viser meningsmålingene Bloomberg har samlet. Dette til tross for at presidentkandidaten ikke har vært aktiv på sosiale medier, figurert på TV debatter eller stilt til TV-intervju på grunn av de alvorlige skadene han fikk.

Haddad, som egentlig var visepresidentkandidat, er ikke Arbeidernes partis mest populære politiker. Det er ekspresident Lula da Silva, ifølge NTB. Lula kan derimot ikke stille til valg, da han soner en dom for korrupsjon og hvitvasking av penger. Lula styrte landet fra 2003 til 2011, og han gikk dermed av før landets økonomi for alvor sviktet i 2014.

les også

Her blir den brasilianske presidentkandidaten stukket med kniv

les også

Presidentkandidaten som får Trump til å se ut som en skolegutt

Pluss content

Favoritten i fengsel for korrupsjon

Fernando Haddad fra Arbeidernes parti ligger an til å bli Bolsonaros motstander i en eventuell runde to av valget. Haddad er også kontroversiell, og han har blitt anklaget for ulovlig valgkampfinansiering og kobles til korrupsjon gjennom partiets snuskete historie. Likevel har også Haddad økt oppslutningen den siste måneden.

UTESTENGT: Ekspresident Lula da Silva får hverken stille til valg eller stemme under dagens valg, siden han soner en dom for korrupsjon. Foto: Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN

les også

Hevder Lula vil overgi seg lørdag

les også

Lula sier han er uskyldig – har likevel overgitt seg

14 prosent tror på et ærlig valg

Bolsonaro har tidligere argumentert med at valg ikke vil løse Brasils problemer.

– Bare borgerkrig kan løse landets problemer, har han hevdet, skriver NTB.

En meningsmåling fra Gallup viser at kun 14 prosent tror at valget vil foregå på rett måte. Befolkningen er spesielt skeptiske til de elektroniske stemmetellerne, og Bolsonaros velgere er mest skeptiske.

Denne mistilliten er ubegrunnet, sier Gerardo de Icaza fra Organisasjonen av amerikanske stater til The Economist. De Icaza viser til at landet har solide rutiner for valg, og at det ikke har vært påvist fusk i stemmetellingen etter landet innførte elektroniske tellinger i 2000.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder