VIL BIDRA: Elon Musk sendte en bil ut i verdensrommen tidligere i år. Nå vi han sende miniubåt til Thailand for å redde fotballag fanget i grotte. Foto: Kiichiro Sato / TT NYHETSBYRÅN

Elon Musk bygger miniubåt for å bistå i grotte-redningsaksjonen i Thailand

Tesla- gründer Elon Musk, meldte lørdag kveld på Twitter at han var i gang med å bygge en miniubåt som kunne bistå i redningsaksjonen i Thailand.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Han kom også med et forslag om en oppblåsbar tube.

Tolv gutter i alderen 11 til 16 år, og deres 25 år gamle fotballtrener, er på 16. døgnet fanget i en grotte i Tham Luang i Thailand. Søndag morgen gikk 18 dykkere inn i grotten for å forsøke å redde ut guttene.

Lørdag kastet Musk seg inn i kampen mot klokken, for å redde guttene ut før monsunregnet setter inn.

Søndag, noen timer etter at redningsaksjonen er igangsatt i Thailand, melder imidlertid Musk at han bidrag ikke blir noe av.

– På grunn av Chian Rai-flyplassens tider, ville det tidligste vi kunne tatt av fra USA vært for én time siden, men grotten er nå stengt for dykker-redning. Vi vil fortsette å testingen i LA, i tilfelle den skulle trengs senere, eller et annet sted i fremtiden, skriver Musk søndag formiddag.

les også

Grottedramaet: Mener å ha funnet mulig fluktvei gjennom fjellet

På sin private Twitter-konto meldte Musk lørdag kveld at han var i gang med to mulige løsninger. Den ene å bygge en miniubåt som skal være klar i løpet av kort tid, og som ifølge Musk kunne plasseres på et fly og være i Thailand søndag.

– Jeg er i LA og jobber sammen med SpaceX-teamet på en barne-mini-ubåt, skriver Musk lørdag kveld.

Han annonserte samtidig at han jobber med en oppblåsbar tube, som guttene skal kunne bruke til å krype i sikkerhet.

– Mindre sjanse for at den vil fungere, på grunn av de vanskelige konturene, men flott om den gjør det, skriver han.

Ifølge BBCs journalist i Thailand blir nå en thailandsk versjon av Musks idé testet i nærheten av Tham Luang-grotten. Journalisten har avbildet en lang, grå og oppblåsbar tube, som skal ligge på veien i nærheten av grotten.

Ifølge Musk er det imidlertid miniutbåt-ideen han har fått gode tilbakemeldinger på. Komponenten er ifølge ham selv på størrelse med et barn, og lett nok til å bli håntert av to dykkere.

På den måten kan komponenten brukes til å frakte ett og ett barn gjennom grottegangene mellom to dykkere.

FANGET: 12 gutter i alderen 11 til 16 år, og deres fotballtrener, har vært fanget i en grotte i Thailand siden 23. juni. Her er en av guttene avbildet inne i grotten. Foto: Lohne, Lone

Miniubåten er ifølge Musk designet til å være «ekstremt robust» og skal kunne komme seg gjennom trange passasjer. I tillegg skal den inneholde noen av de samme komponentene som Musk brukte i byggingen av Falcon-raketten, som han sendte til verdensrommet tidligere i år.

les også

Grottedramaet: Ber for klassekameratene

Han skriver også at han er «forbauset» over barna og dykkerteamets «mot», «motstandsstyrke» og «utholdenhet»,

Fotballaget og deres trener har vært fanget i grottesystemet siden lørdag 23. juni, da kraftig regn tvinger guttene til å trenge lenger inn i grottegangen.

Mandag 2. juli blir guttene funnet i live.

les også

Brev fra grotten: – Jeg skal hjelpe mamma selge alle tingene i butikken

Flere alternativ har vært vurdert for å få guttene ut, men redningsaksjonen omtales som risikabel både til lands og til vanns.

Fredag omkom en erfaren dykker, da han gikk tom for oksygen inne i grottegangen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder