VINNER: Jair Bolsonaro, leder for SLP, på valgdagen i Rio de Janeiro søndag. Foto: Silvia Izquierdo / TT NYHETSBYRÅN

Overlegen seier for Bolsonaro

Den høyreorienterte kandidaten Jair Bolsonaro (63) har vunnet presidentvalget i Brasil. Han fikk over 55 prosent av stemmene.

Motkandidaten og lederen for Brasils Arbeiderparti, Fernando Haddad, fikk 44,5 prosent av stemmene, melder brasilianske O’Globo.

Bolsonaro vant også første valgrunde, der det var med 13 kandidater, med 46,7 prosent mot Haddads 28,5 prosent. Siden ingen av kandidatene fikk over 50 prosent oppslutning, gikk det videre til andre valgrunde.

Ifølge CNN har den politiske kampanjen i dette valget vært en av de mest voldelige og polariserende i landets historie.

– Vi har aldri tidligere sett et lignende valg. Retorikken som ble brukt av begge kandidatene kampanjen gjennom har vært ekstremt agressiv, sier professor i statsvitenskap ved Getulio Vargas Foundation, Marco Antonio Teixeira, til CNN.

Kontroversiell

63-åringe Bolsonaro er tidligere offiser og har lovet å slå hardt ned på kriminalitet og korrupsjon. Han er også klimaskeptiker.

les også

Brasils «Trump» mot valgseier

Han har kommet med en rekke kontroversielle utspill under valgkampen.

Bolsonaro er blant annet tilhenger av dødsstraff, han ønsker å sette ned den kriminelle lavalderen og er tilhenger av en liberal våpenlov.

I tillegg sa han at han ønsker å iverksette tiltak for å regulere fødselsraten i fattige områder. Han sa også offentlig at en av de kvinnelige kandidatene i PS (Arbeiderpartiet) var for stygg til å bli voldtatt.

Bolsonaro har uttalt at han heller vil se sønnen dø i en bilkrasj enn å leve med en homofil sønn. Han har også ved flere anledninger omtalt svarte brasilianere og kvinner i svært negative ordelag .

Seierstale

Men sin kone Michelle ved sin side begynte han sin første tale som Brasils nye statsoverhode med å takke gud og personalet på sykehuset som hjalp ham da han ble knivstukket under valgkampen. Deretter takket han folket for å ha trodd og stemt på ham.

Ifølge BBC, sa han også i seierstalen at han vil forsvare «grunnloven, demokratiet og friheten».

– Dette er ikke et løfte fra et parti, eller en manns ord, men en ed foran Gud, sa den nyvalgte presidenten.

Talen ble ikke holdt under partiets seiersfest, men direktesendt på Facebook fra Bolosnaros hjem. Den varte i åtte minutter ble på det meste fulgt av 350.000 mennesker samtidig.

– Vi må realitetsorientere oss, det finnes ingen annen vei. Og det har folket forstått. Vi så alle hvilken vei dette bar, sa han

les også

Tusenvis av brasilianere demonstrerer mot sensur før skjebnevalget

Korrupsjonskobling

Motstanderen, 55-årige Haddad, er tidligere borgermester i São Paulo, og overtok for få uker siden stafettpinnen fra Luiz Inacio Lula da Silva. Brasilianere flest ønsket ifølge meningsmålingene Lula som president, men ettersom han soner en dom for korrupsjon, ble han forbudt til å stille som kandidat.

Haddad er også kontroversiell, har blitt anklaget for ulovlig valgkampfinansiering og kobles til korrupsjon gjennom partiets ikke helt rene historie.

Brasil, som lenge var blant verdens raskest voksende økonomier, er i dag herjet av økonomisk tilbakegang, høy arbeidsledighet, korrupsjon og misnøye i befolkningen.

Dramatikken i det brasilianske valget kulminerte i knivstikkingen av Bolsonaro under et valgarrangement i Juiz de Fora 6. september. Knivstikkingen ble trolig utført av en enkeltperson uten støtte fra en organisert gruppe.

Amnesty International kom med en uttalelse etter at Bolsonaros seier var klar, der de advarer mot at valgkampanjens «giftige retorikk» ikke må bli regjerningens politikk.

– Den nyvalgte presidenten har i sin valgkampanje hatt en agenda som er åpenlys anti-menneskerettigheter, og han har gjentatte ganger kommet med diskriminerende utsagn om ulike grupper i samfunnet. At han er valgt til Brasils president kan true urbefolkningen, «quilombolas», tradisjonelle rurale samfunn, LHBT+-miljøet, svart ungdom, kvinner, aktivister og borgerrettighetsorganisasjoner dersom retorikken hans blir omgjort til offentlig politikk, sier Amnesty-sjef for Amerika, Erika Guevara-Rosas i uttalelsen.

Les også

 1. Stakkars Latin-Amerika

  Brasil er hjemsøkt av økonomisk krise, korrupsjon på et absurd høyt nivå, ekstrem kriminalitet og en svimlende…
 2. Norsk ektepar i personlig valgdrama i Brasil: – Det tok helt av

  Jan Raymond Hansen (48) var snekker og byggmester, og etterutdannet seg for å bli takstmann i Halden.
  Pluss content
 3. Her blir den brasilianske presidentkandidaten stukket med kniv

  Jair Bolsonaro ble båret på skuldrene gjennom folkemengden i Juiz de Fora da en mann kastet seg frem og stakk ham med en…
 4. Presidentkandidaten som får Trump til å se ut som en skolegutt

  Han sjokkerer med uttalelser om homofile, kvinner og minoriteter, men i valget om to måneder er Jair Bolsonaro likevel…
  Pluss content
 5. Høyrepopulisme og korrupsjon preger Brasils kaosvalg

  Knivstikking av en presidentkandidat, favoritten i fengsel, sinne mot korrupsjon og frykt for valgfusk preger det…
 6. Brutalt drap på transperson ryster verden

  Dandara dos Santos (42) er den femte transpersonen som blir drept i Brasil i løpet av en måned.
 7. Lula sier han er uskyldig – har likevel overgitt seg

  Brasils ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva har lørdag overgitt seg til politiet.
 8. Tiltalte Lula: – Korrupsjonssaken er en farse

  Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva omtaler korrupsjonstiltalen mot ham og hans ektefelle som en farse.
 9. VG i Rios slum:OL-medaljenes bakside

  De bor rett under motorveien i Rios slum. Når OL-sirkuset kommer til byen, frykter beboerne i favelaene økt kriminalitet…
  Pluss content
 10. Demonstranter i Brasil gnir seg inn med møkk til støtte for Rousseff

  RIO DE JANEIRO (VG) Demonstrantene har smurt seg inn med møkk og roper slagord til støtte for Brasils president Dilma…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder