HOLY SHIT: Det er ikke snø eller bare godt gammelt skittvær som har rammet bilene i Wiesbaden. Det er fugleskitt.

HOLY SHIT: Det er ikke snø eller bare godt gammelt skittvær som har rammet bilene i Wiesbaden. Det er fugleskitt. Foto: Joerg Halisch/Bild

Tysk by drites ned av trekkfugler

Innbyggerne i den tyske byen Wiesbaden har et skikkelig drittproblem.

Det er ikke en scene fra Alfred Hitchcocks «Fuglene», men en gate i den tyske byen Wiesbaden utenfor Frankfurt. Hundrevis av trekkfugler, nærmere bestemt stær, tar nemlig toalettpause i Wiesbaden på sin vei sørover. Det har gått hardt ut over bybildet.

Et titalls parkerte biler i gaten Adolfsallee har fått en ny, nokså udelikat lakk etter at stærflokkene har inntatt byen.

les også

Jogger fant forlatt løveunge i Nederland

– Fuglene leter etter mat om dagen, og sover i trærne om natten. Da er maten fordøyd, sier Berthold Langenhorst i miljøorganisasjonen NABU Hessen til Bild.

Fugleskitt er en kjent irritasjon for bileiere, og kan blant annet skade lakken.

– De er en skikkelig plage. Jeg kan ikke lenger parkere her, sier bilkjører Herbert Hauswald til Bild.

Sort sol

Det er uvisst hvor mange stær som besøker Wiesbaden i løpet av høsten, men potensialet er stort. En flokk med stær kan inneholde flere tusen fugler, sier ornitolog Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

– Det er registrert flokker med nærmere 50.000 fugler her i Norge tidligere, så de kan bli veldig store. Himmelfenomenet der tusenvis av stær flyr i flokk kalles «sort sol», forteller Eggen.

les også

Eksperter fant fugleskitt på «Skrik»

I Wiesbaden bruker bilister presenning for å beskytte kjøretøyene sine. Men det er ikke bare bilistene som sliter med det bedritne problemet. Byens lekeplasser får også besøk av flokkene, og husker og sklier får samme grisete behandling som bilene.

Det er ikke første gang innbyggerne i Wiesbaden opplever dette, og fuglene har brukt samme rute i flere år. Myndighetene i byen varsler imidlertid tiltak for å stoppe det, skriver RTL.

ULEKKERT: Stærflokkene som besøker Wiesbaden tar ikke høyde for om det er en Mercedes eller en Toyota som får unngjelde. Foto: Joerg Halisch/Bild

Årets fugl

I Norge er stæren på tilbakegang, og som i resten av nordvest-europa er den rødlistet i artsdatabanken.

I Tyskland er det ubehøvlede fjærkreet sågar kåret til årets fugl av NABU, en kåring som skal rette oppmerksomhet mot truede arter. Kåringen av stæren er begrunnet med blant annet dens vakre sangstemme. Stæren kan etterligne annen fuglesang perfekt, men også lyden av mobiltelefoner og for eksempel hunder, skriver NABU.

Så spørs det om arten vinner noen flere kåringer i Tyskland etter dens oppførsel i Wiesbaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder