NEI, NEI, NEI: Israels statsminister er ikke fornøyd med Polen. Foto: Gali Tibbon/Reuters

Sier du dette, vil det polske parlamentet gi deg tre år i fengsel

Et nytt lovforslag i Polen om ting de ikke vil du skal si, reiser bust hos Israels statsminister. – Vi vil ikke på noen måte akseptere forsøk på å skrive om historien, sier Benjamin Netanyahu.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Avslørte nynazister med skjult kamera

Dersom den polske regjeringen får det som den vil, vil du snart ikke kunne si hva som helst om 2. verdenskrig - så lenge du er i Polen, må vite. Dette melder Reuters.

Fredag vedtok underhuset i det polske parlamentet loven som forbyr begreper som «polsk dødsleir». Ethvert utsagn som antyder at Polen bar noe ansvar for hva som skjedde under krigen, kan gi deg tre år i fengsel, sier loven.

Nå må den også godkjennes av senatet og presidenten.

Polske myndigheter sier i en uttalelse at lovens mål er å hindre at det polske folk eller stat beskyldes for forbrytelsene som nazistene begikk i Polen. Det skriver Reuters. Flere av konsentrasjonsleirene som nazistene bygget, var i Polen, deriblant Auschwitz og Treblinka.

Ikke polske dødsleire

Lovforslaget har fått Israels regjering til å reagere. Ved minnemarkeringen i Auschwitz fredag ble dette et tema mellom Polens statsminister og Israels ambassadør. De skal igjen møtes i morgen.

Før krigen bodde det 3,2 millioner jøder i Polen, den største jødiske minoriteten i noe europeisk land. Etter krigen var det 1 prosent igjen.

les også

Nazistene drepte Charles (10) og Fanny (6) – dette er det siste bildet av dem

Den polske hovedstaden Warsawa ble jevnet med jorden av nazistene da polakkene gjorde opprør i 1944. Nesten 200.000 sivile døde.

– Auschwitz-Birkenau er ikke et polsk navn, og «Arbeit Macht Frei» er ikke en polsk frase, skrev Polens statsminister Mateusz Morawiecki på Twitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder