Julia Skripal snakker ut etter giftangrepet: – Vi er heldige som overlevde

Datter av den russiske eksspionen Sergej Skripal, Julia Skripal, snakker for første gang med pressen etter giftangrepet mot henne og hennes far i mars.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I det eksklusive intervjuet, som er gjort av nyhetsbyrået Reuters, forteller Skripal om hvordan livet hennes er blitt snudd på hodet siden hun og faren ble funnet bevisstløse på en benk i den engelske byen Salisbury søndag 4. mars.

Julia Skripal ankom Storbritannia dagen før giftangrepet for å besøke faren, som levde i asyl i England.

Det ble senere fastslått at de var forgiftet med nervegiften Novitsjok.

– Det faktum at en nervegift ble brukt til å gjennomføre dette angrepet er i seg selv sjokkerende, forteller 33-åringen i en engelsk uttalelse levert gjennom britisk politi til Reuters.

SKREV BREV: Julia Skripal sendte en håndskrevet uttalelse på engelsk til journalistene i Reuters gjennom britisk politi. Der forteller hun om tiden etter nervegiftangrepet i mars. Foto: STR / POOL

les også

Slik går det med spionene som blir tatt

Pluss content

Vil tilbake til Russland

Den britiske regjeringen mener det ikke finnes noen annen troverdig forklaring enn at Russland står bak giftangrepet. Russland nekter på sin side for å ha hatt noe med angrepet å gjøre.

På tross av anklagene mot Russland, forteller Skripal til Reuters at hun ønsker å vende tilbake til hjemlandet «i det lange løp», men at hun inntil videre ikke ønsker noen bistand fra den russiske ambassaden.

– Livet mitt har blitt snudd på hodet:

– Vi er så heldige som begge har overlevd dette forsøkte attentatet. Tiden med behandling har gått sakte, og har vært ekstremt smertefull, forteller hun.

Under intervjuet hun senere gjorde i møte med Reuters viste Skripal også frem skadene hun fikk under angrepet. Et arr på halsen var klart synlig.

SMERTEFULL BEHANDLING: Julia Skripal stilte til intervju med Reuters i blå sommerkjole og et godt synlig arr på halsen. Foto: DYLAN MARTINEZ / POOL

les også

Russland: – De leker med ilden og kommer til å angre

Lever under beskyttelse

Etter angrepet lå Skripal i koma i 20 dager, og ble senere utskrevet fra Salisbury lokalsykehus den 9. april, fire dager etter at det ble meldt om at hennes far var utenfor livsfare.

– Jeg våknet opp til nyheten om at vi begge hadde blitt forgiftet, forteller Skripal.

Hun kontaktet nyhetsbyrået gjennom britisk politi, ettersom hun befinner seg på en hemmelig lokasjon i Storbritannia, under beskyttelse av den britiske stat.

Hennes far, Sergej Skripal, er en pensjonert russisk etterretningsoffiser, som i 2006 ble dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia.

I 2010 ble han løslatt som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og han ble deretter innvilget asyl i Storbritannia.

Den 18. mai kom meldingene om at også han er utskrevet fra sykehus.

les også

Ambassadene trapper opp kampen: Slik bruker russerne sosiale medier

Pluss content

Politisk oppstyr

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har fastslått at de to var blitt utsatt for nervegift, men det er ikke bevist hvordan eller hvem som sto bak.

Britiske myndigheter anklager Russland for å forsøkt å ta livet av eksagenten med nervegift, noe regjeringen i Moskva har benektet.

Storbritannia har likevel utvist en rekke russiske diplomater og har fått andre land, blant dem Norge til å gjøre det samme.

Russland har svart ved å utvise en rekke diplomater fra de samme landene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder