Knesset-representant om Gaza-protestene: Et blodbad

De palestinske protestene mot USAs flytting av ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem utviklet seg mandag ettermiddag til et blodbad. Konfrontasjonen har blitt den blodigste dagen i Gaza siden 2014.

 • Erlend Skevik
 • Toini Thanem

Artikkelen er over to år gammel

Titusenvis av palestinere er mandag ettermiddag samlet ved grensegjerdet mellom Israel og Gaza for å protestere mot ambassadeflyttingen.

les også

USA åpner ambassade i Jerusalem nå: – Trump holder det han lover

Palestinske helsemyndigheter melder at minst 58 personer er drept. Samtidig melder Al Jazeera at over 2500 andre er skadet, etter at den israelske hæren skjøt med skarpt mot menneskemengden.

Med dette har mandagens konfrontasjon blitt den mest dødelige dagen i Gaza siden grensekrigen i 2014.

Ifølge Jerusalem Post skal en 14 år gammel gutt og en mann i rullestol være blant de drepte. Al Jazeera opplyser om at minst seks av de drepte er under 18 år, inkludert én jente.

les også

Skutt og drept på jobb: Brødrene til Gaza-fotograf sørger

Dessuten er minst 122 av de skadede under 18 år, ifølge helsemyndighetene i Gaza. Åtte skal være journalister.

Det israelske militæret sier at minst tre av de drepte palestinerne var bevæpnede terrorister som forsøkte å plante en bombe nær grensegjerdet.

President Donald Trump skrev på sin Twitter-profil klokken 15.36 at dette er en stor dag for Israel. Han har foreløpig ikke kommentert de dødelige angrepene.

Knesset-representant og leder for den arabiske Felleslisten, Ayman Odeh, karakteriserer mandagens sammenstøt som et «blodbad», og krever nå at Israel anerkjenner sitt ansvar for situasjonen på Gazastripen.

les også

Israel – stormakt og nødhavn

– Israel stenger døren bak seg og etterlater seg en humanitær krise, sier han i en uttalelse.

Ifølge al Jazeera har flere hundre demonstranter forsøkt å bryte gjennom det strengt bevoktede grensegjerde mellom Israel og Gaza. Demonstrantene blir møtt med tåregass og skarpe skudd fra et stort antall sikkerhetsstyrker som er utstasjonert langs grensen.

– Tallet på demonstranter er langt høyere enn vi har sett i tidligere demonstrasjoner de siste ukene, sier den lokale journalisten Maram Humaid til al Jazeera.

Israelske jagerfly har også bombet Hamas-mål på Gazastripen, melder NTB.

– Angrepet ble utført som svar på de voldelige handlingene som Hamas har utført de siste timene langs sikkerhetsgjerdet, sier det israelske forsvaret i en uttalelse.

Ine Eriksen Søreide: – Uakseptabelt

Mandag ettermiddag uttrykker Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, sin bekymring for situasjonen.

les også

Forteller om livet på innsiden av Hamas: – Jeg kidnappet og torturerte

– Jeg er svært bekymret for den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza, sier hun i en pressemelding.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter. Og palestinske ledere må heller ikke oppfordre til ytterligere eskalering fra demonstrantene.

Det israelske militæret har utplassert to brigader langs Gaza-grensen, mens en tredje er sendt til Vestbredden. Det militæret nærværet omfatter også spesialstyrker og skarpskyttere.

les også

VG i Gaza: Protestene krever nye liv – se de dramatiske bildene

Søndag kveld publiserte talsmannskontoret til det israelske militæret en dramatisk video der de hevder at Hamas ønsker å ødelegge israelske hjem, dyrket mark og «massakrere uskyldige kvinner og barn».

Bakgrunn: Israels kontroversielle historie

I forkant av demonstrasjonene slapp den israelske hæren flygeblader over Gazastripen der de ba folk holde seg unna grenseområdet.

«Hold dere unna sikkerhetsgjerdet, fra terroroppviglere og de voldelige opprørerne! Redd dere selv og prioriter å bygge framtida deres!» , er den kare advarselen fra israelerne.

les også

Livet på innsiden av Hamas: Jeg kidnappet og torturerte

Terrororganisasjonen al Qaida oppfordrer til hellig krig mot USA på grunn av landets beslutning om å flytte sin ambassade.

Minst en av kibbutzene på den israelske siden av grensen vurderer å evakuere innbyggerne i forkant av demonstrasjonene, ifølge talsmann Yael Raz-Lahiani.

Søndag landet Ivanka Trump, hennes mann Jared Kushner og USAs finansminister Steven Mnuchin i Israel for å delta i mandagens ambassadeåpning i Jerusalem, som gjennomføres samme dag som Israel markerer at det er 70 år siden daværende statsminister David Ben-Gurion erklærte Israel for en selvstendig stat.

Flyttingen av ambassaden tolkes som en anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, og en stor politisk triumf for statsminister Benjamin Netanyahu. Den amerikanske beslutningen har blitt møtt med voldsomme protester i den arabiske verden, og med kritikk og bekymring fra USAs allierte i Europa.

les også

Krigsfrykt etter konfrontasjon mellom Iran og Israel

– President Trump har brutt løfter om å vente med å flytte ambassaden for å gi fredssamtalene en sjanse. USA er ikke lengre en partner, sa palestinernes mangeårige forhandlingsleder, PLOs generalsekretær Saeb Erekat, mandag.

– Trump-regjeringen er nå en del av problemet. Verden trenger ekte ledere, og de i Det hvite hus er eiendomsmeglere, ikke ledere, sa han.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 og har senere annektert området. Landet gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad».

les også

Ett av fire Gaza-barn sliter: Reham (14) hjemsøkes av mareritt

De siste ukene har flere tusen palestinere deltatt i store demonstrasjoner langs grensen mellom Israel og Gaza. Siden fredagsprotestene startet 30. mars, er 54 palestinere drept, blant dem minst 42 demonstranter. Nesten 2000 er skutt og såret, og blant de drepte er flere barn og to pressefotografer.

Lørdag døde en 15 år gammel gutt av skadene han fikk etter å ha blitt skutt under fredagens demonstrasjoner.

Mer om

 1. Israel
 2. USA
 3. Gaza
 4. Donald Trump

Flere artikler

 1. Hamas-topp oppfordrer til opprør etter blodbad i Gaza

 2. USA om Gaza-konfrontasjonene: – Israel har rett til å forsvare seg selv

 3. Netanyahu: Forferdelig at Hamas plasserer barn og kvinner i frontlinjen

 4. Hamas melder om våpenhvile – Israel benekter

 5. Jødiske aktivister demonstrerte mot USAs ambassadeflytting utenfor Trump-hotell

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder