I STRUPEN PÅ IRAN: USAs president var ikke nådig i sitt tilsvar til Irans president Hassan Rouhani. Foto: Leah Millis, Reuters

Trump truer Iran med historiske konsekvenser

– Ikke lek med løvens hale, advarte Irans president Hassan Rouhani USA. – Aldri, aldri forsøk å true USA igjen, smalt det tilbake fra Donald Trump.

  • Andrea Rognstrand
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Til Irans president Rouhani: ALDRI, ALDRI FORSØK Å TRUE USA IGJEN, ELLERS FÅR DU KJENNE PÅ KONSEKVENSER SOM FÅ GJENNOM HISTORIEN HAR LIDT. VI ER IKKE LENGER ET LAND SOM STØTTER DINE VANVITTIGE ORD OM VOLD OG DØD. VÆR FORSIKTIG, skrev president Donald Trump i en Twitter-melding rett før midnatt lokal tid.

Trumps kraftsalve var et tilsvar på Irans president Hassan Rouhanis advarsel tidligere samme dag om at en fiendtlig politisk linje mot Iran kunne føre med seg både oljeblokkade og «alle krigers mor».

I MUNNHUGGERI: Irans president Hassan Rouhani la ikke noe i mellom da han talte til folket om USA. Foto: Lisi Niesner, Reuters

– Kan ikke vende det iranske folket

– Fred med Iran er all freds mor. En krig med Iran ville vært alle krigers mor, sa Rouhani under en TV-overført tale i Teheran søndag, skriver NTB.

les også

De kan bli blant de første ofrene i Trumps handelskrig

I talen henvendte han seg til den amerikanske presidenten:

– Du erklærer krig, for så å hevde at du støtter det iranske folket. Du kan ikke vende det iranske folket mot sine egne interesser, sa Rouhani.

Bakgrunnen for truslene fra Rouhani var misnøye over at USA i mai kunngjorde at de trekker seg fra atomavtalen med Iran og gjeninnfører sanksjoner mot landet.

– Mr. Trump, ikke lek med løvens hale, det kommer bare til å ende med anger, sa den iranske presidenten, ifølge Reuters.

les også

13 ganger president Trump har trampet i klaveret

Omtalte Irans ledere som mafia

Før Trumps utspill sa utenriksminister Mike Pompeo under en tale i Ronald Reagans presidentbibliotek i Simi Valley i California søndag at Irans ledere minner om mafia, skriver NTB.

– Til tider ser det ut som verden har blitt immun mot regimets autoritære styre på hjemmebane og dets voldelige handlinger ute. Men det iranske folket tier ikke om deres regjerings misbruk.

Ifølge utenriksministeren kommer USA til å lansere en kanal på farsi, som skal sende døgnet rundt for å nå iranere over hele verden.

– USA hører dere. USA støtter dere. USA er med dere, sa Pompeo, før han begynte å snakke om hvordan den iranske regjeringen «hjerteløst undertrykker sitt eget folks menneskerettigheter, verdighet og grunnleggende frihet».

Blant lederne han nevnte med navn var ayatolla Makaram Shirazi, som han hevder har tjent over 100 millioner dollar på ulovlig handel med sukker. Videre anklaget han ayatolla Emami Kashani for å være god for flere millioner etter at regjeringen overførte flere lukrative gruver til hans stiftelse, og ayatolla Ali Khamenei, som han mener har et uoffisielt investeringsfond til en verdi av 95 milliarder dollar, tilsvarende 776 milliarder kroner.

les også

Iran truer Trump med oljeblokade og «alle krigers mor»

Knute på tråden etter atomavtalen

Som følge av bruddet med atomavtalen fra 2015, har USA startet gjeninnføringen av de økonomiske sanksjonene som ble løftet mot at Iran ikke brukte atomprogrammet til å utvikle våpen.

Trump hevdet at avtalen ikke gjorde nok for å strupe den angivelige iranske pengestrømmen til ekstremistiske grupper i Midtøsten, skriver CNN.

USAs gjeninnføring av sanksjoner har allerede fått flere europeiske selskaper til å varsle at de legger ned sin virksomhet i Iran ettersom sanksjonene vil skape problemer for virksomheten de har i USA.

I november er det ventet at alle sanksjonene fra før avtalen er gjeninnført. Blant annet ønsker Trump-administrasjonen full stans av iransk oljeeksport før 4. november.

De andre partene i avtalen, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og EU har uttalt at de ønsker å opprettholde sin del av avtalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder