Partene i Midtøsten ber Norge om ny innsats

Oslo: Israelere og palestinere har bedt Norge gjøre en ny innsats for fredsprosessen. Ambassadør Terje Rød Larsen og rådgiver Mona Juul er sendt til Midtøsten for å bistå i kontakten mellom partene.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Anmodningen, som har kommet både fra Israel og den palestinske ledelsen, er et resultat av Midtøsten-samtalene i Oslo i august, sier fungerende pressetalskvinne Hanne-Marie Kaarstad i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Terje Rød Larsen har lenge arbeidet med fredsprosessen i Midtøsten for UD. Det samme har rådgiver Mona Juul, men siden både israelere og palestinere mener at fredsprosessen er i en fase der norsk bistand kan gjøre nytte, vil de to oppholde seg i Midtøsten. Kaarstad understreker at dette skjer i full samforståelse med USA og den amerikanske Midtøsten-utsendingen Dennis Ross.

Ross var også med under samtalene i Oslo i august. Han reiste onsdag hjem fra Midtøsten etter en ukes forsøk på å få fart i den fastlåste fredsprosessen.

Løpende kontakt

Utenriksminister Knut Vollebæk er i jevnlig kontakt både med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes leder Yasser Arafat.

- Vollebæk snakket med Netanyahu så seint som tirsdag, sier Kaarstad.

Rød Larsen og Mona Juul har begge løpende kontakt med lederne og forhandlerne for Israel og palestinerne. Haarstad kan ikke uttale seg om hva som har fått israelere og palestinere til å ønske at Norge trår til akkurat nå, men hun mener at partene er inne i en fase med «intensivert møtekontakt», der de håper Norge kan bidra positivt.

- Dette er en rolle vi har spilt før, og når partene ber oss ta den opp igjen, er det fordi de har tillit til at vi kan bidra, sier Kaarstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder