FOR VARMT: Fruktselgere søker ly under kabeltromler utenfor Jammu i India 21. mai 2016. Den veldige hetebølgen i Asia kunne ikke forekommet uten vedvarende global oppvarming, fastslår amerikansk rapport. Foto: Channi Annand AP

Ny rapport: Disse hendelsene ville ikke skjedd uten global oppvarming

Minst tre ekstremhendelser i 2016 ville ikke skjedd uten store utslipp av klimagasser til atmosfæren i mange tiår.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dette er konklusjonen i en stor analyse av i alt 27 ulike klima- og værhendelser som fant sted i 2016. Hele 166 forskere står bak rapporten, og det er sjette året det lages en slik global klimaanalyse i regi av American Meteorological Society AMS.

2016: Dødstallene stiger i indisk hetebølge

Ikke uten global oppvarming

AMS-rapporten slår fast at enkeltfenomener med stor sikkerhet ikke ville skjedd i et såkalt førindustrielt klima – før menneskelige klimautslipp begynte å gjøre noe med varmen på jordens overflate. Både hetebølgen i Asia våren 2016, den nye globale varmerekorden, og den veldige forekomsten av uvanlig varmt vann i nordlige Stillehavet er funnet å være resultat av global oppvarming.

FN-Solheim: Klimaløftene redder ikke klimaet

Det er Bulletin of the American Meteorological Society som publiserer dette, og her du også kan laste ned hele rapporten.

Derfor er det også bare tre av i alt 27 analyserte vær- og temperaturfenomener som nå utpekes som klart forårsaket av global oppvarming. De ville ikke skjedd uten at vi hadde økt forekomsten av CO₂ og andre klimagasser jevnt og trutt i snart hundre år.

AMS-rapporten ikke først

I tillegg påviser rapporten at global oppvarming har hatt innvirkning på flere andre hendelser, som den kraftige El Nino-en, den ekstreme oppvarming av Arktis og nedbrytingen av den gigantiske korallformasjonen Great Barrier Reef utenfor Australia.

Se video: Det er noe galt med Great Barrier Reef!

Det er imidlertid ikke første gang verdens klimaforskere slår fast sammenheng mellom ekstremhendelser og klimaendringer: I 2012 analyserte World Meteorological Organisation en rekke værhendelser i 2011, og fant klare holdepunkter for at blant annet tørken i det østlige Afrika var menneskeskapt, at tørken i Texas var det, ekstremvarmen i Europa likeså, men ikke den store flommen i Thailand.

Solberg i Paris: Andre enn USA vil dra klimalasset

Her er ekstrem-hendelsene

* Rekordvarmen i Asia våren 2016. Da satte India ny varmerekord med 51 brennende varmegrader i byen Phalodi i Rajasthan-provinsen. Dette var byens andre dag på rad med temperatur over 50 pluss. Thailand opplevde sin verste varmebølge på 65 år. Byen Turbat i Pakistan målte 53,5 C i 28. mai.

* Ny global temperaturrekord for 2016. Året 2016 ble det varmeste på jordens overflate siden målingene begynte i 1880. Dette var tredje år på rad som satte ny global varmerekord. Denne temperaturen oppgis som avvik fra normaltemperaturen for 1900-tallet. Og avviket for 2016 var på 0,99 C, det høyeste målte noensinne.

FOR VARMT HAV: Havet i nordlige Stillehavet har vist unormal varme – første gang påvist i 2013. «The Blob» var tilbake i 2016 – og forskere har slått fast at dette gigant-fenomenet med stor sikkerhet ikke ville forekommet uten global oppvarming. Foto: Ben Nelms Reuters

* The Blob – den mystiske varmen i Stillehavet. Et enormt område i nordlige Stillehavet – inn mot vestkysten av Canada, Alaska og i Beringstredet – er varmt igjen. Fenomenet ble første gang påvist i 2013, men kom altså tilbake i 2016. Et gigantisk havområde med overflatevarme opptil 2,5 til 3,0 grader over normalen. Dette gir en høytrykkssituasjon over området, som endrer store lavtrykksbaner. Fenomenet kan forklare tørken i California og endret forekomst av fisk i havområdene. Ja, i 2015 ble det antydet at den mystiske varmen i Stillehavet dels kan forklare hvorfor flere av de siste somrene i Skandinavia har vært kjølige – fordi selve jetstrømmen som fører lavtrykk med seg, var forstyrret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder