Datastyrt professor

LONDON (VG) Til nå har det bare vært fantasi i grøssende science fiction-filmer og «X-files»-episoder. Nå er det ramme alvor: For første gang har en mann fått implantert databrikker i kroppen.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Av HANS-CHRISTIAN VADSETH

På den måten er den engelske dataprofessoren Kevin Warwick blitt i stand til å kommunisere direkte med en datamaskin.

Den lille operasjonen som skulle til for å plassere den 23 millimeter lange glasskolben med flere databrikker i professorens underarm, fant sted mandag. Og neste gang Warwick kommer på jobb, vil han merke den umiddelbare effekten av operasjonen.

For i det øyeblikket han nærmer seg døren til databygningen ved universitetet i Reading, vil en stemme si «Velkommen, professor Warwick», og døren vil åpne seg automatisk.

Dataoperasjonen gjør også Warwicks sekretær i stand til å følge med på sjefens bevegelser, slik at hun til enhver tid kan vite hvor han befinner seg.

Store muligheter

Foreløpig er den praktiske nytten stort sett begrenset til dette. Men på lengre sikt åpner teknologien for store muligheter, mener ekspertene,

* For eksempel vil det kunne være mulig ved hjelp av implanterte databrikker som kommuniserer med en hjemmedatamaskin å skru på lys, varme, komfyren der potetene står klar, og tappe i et varmt karbad idet man kommer inn i sitt eget hus etter en dag på jobben.

* For å unngå biltyverier, vil man kunne gjøre det slik at bare folk som har operert inn den rette databrikken kan få en bil til å starte.

* Det samme kan gjelde for håndvåpen; at bare den som har operert inn bæretillatelsen i huden, kan avfyre våpenet.

* Storebror-samfunnet vil også ha rykket nærmere, ved at man vil kunne overvåke når folk kommer på jobb, hvor de befinner seg i arbeidstiden, og når de går hjem.

Professor Warwick trives i rollen som prøvekanin, men understreker at operasjonen ikke er uten faremomenter.

- Hvis det går galt, kan armen min eksplodere. Det er også fare forbundet med at glasskolben går i stykker og at glasskår og små databrikker går inn i blodårene, sier Warwick.

Betenkeligheter

Han ser også prinsipielle betenkeligheter dersom systemet utvikles i sin fulle bredde.

- Vi er nødt til å spørre oss selv om hvorvidt vi ønsker å overlate kontrollen over våre liv til maskiner, sier Warwick.

Han mener likevel at det er viktig å prøve ut teknikken for om mulig å ta vare på fordelene den måtte vise seg å innebære.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder