KONTROLLTÅRNET: Flygelederne har det øverste ansvaret for sikkerheten ved flyplassene og i lufen. Her fra Los Angeles internasjonale flyplass (LAX) i 2016. Foto: BOB RIHA JR / REUTERS

«Shutdown» i USA rammer flyvninger: - Akkurat det vi advarte mot

USAs shutdown er inne i sin femte uke, og 800.000 statlige ansatte står uten jobb mens resten må jobbe uten betaling. Flere flygeledere kjører Uber på fritiden, etter å ha mistet lønnsutbetaling nummer to.

Luftfartsmyndighetene annonserer fredag ettermiddag at flyvninger til flyplassen Laguardia i New York stanses midlertidig på grunn av mangelen på flygeledere som følge av den delvise nedstengningen av statsapparatet, melder Bloomberg.

Det har også oppstått forsinkelser ved flere av landets største flyplasser, blant annet i Washington, Jacksonville og Florida, skriver AP.

– Presidenten har blitt orientert og vi overvåker de nåværende forsinkelsene på noen flyplasser. Vi er i jevnlig kontakt med Transportdepartementet og luftfartsmyndighetene, sier Sarah Huckabee Sanders, pressesekretær i Det hvite hus, ifølge ABC news

Fagforbundet for flyvertinner har kommet med en uttalelse om den dramatiske situasjonen for de ansatte, ved leder Sara Nelson:

– Dette er akkurat det vi og andre luftfarts-forbund har advart mot at ville skje. Luftfart-systemet avhenger av tryggheten til de ansatte som får hjulene til å gå rundt. Deres innsats har vært utrolig heltemodig, selv om de sviktes av staten som sysselsetter dem. De er utslitte, bekymrede og distraherte - men de vil ikke sette vår trygghet på spill. Så flyene står på bakken.

Hun avslutter med å spørre republikanernes leder for Senatet, Mitch McConnel, og alle politikerne i Senatet: «Hører dere på oss nå?»

Kjører Uber på fritiden

les også

Både republikansk og demokratisk «shutdown»-løsning stemt ned

Sikkerhetspersonell på flyplasser og flygeledere er blant de mange som har måttet møte opp på jobb uten å få betalt de fem siste ukene. Det har fått flere til å se seg om etter andre måter å tjene til livets opphold på.

Ifølge Washington Post er det flere flygeledere som velger å kjøre Uber eller jobbe som servitører, i tillegg til ubetalte 10-timersskift i kontrolltårnet.

– Jo lenger dette pågår, jo lenger vil det ta for nasjonens reise-infrastruktur å komme seg igjen, sier Robin Hayes, CEO i det New York-baserte flyselskapet jetBlue til The Independent.

Forsinkelsen ved Laguardia er ventet å vare i en time til, mens personell jobber på spreng for å rydde unna kaos forårsaket av bemanningsproblemer, ifølge CNN.

Er du rammet? Da vil VG gjerne snakke med deg - kontakt oss her!

– Uten sidestykke

Lange skift under stort press uten lønn går utover sikkerheten, mener Paul Rinaldi, leder av National Air Traffic Controllers Association.

– Dette er et stressende arbeidsmiljø. Det denne shutdownen gjør er å sette dette stresset på steroider, sier han til Washington Post.

les også

Fikk ikke lønn på fredag - er helt blakk: – Trump holder oss som gisler

I en felles uttalelse fra flere fagforeninger for piloter, flyvertinner og flygeledere, heter det ifølge CNBC at:

– I vår risikopregede industri kan vi ikke en gang kalkulere det nåværende risikonivået, eller forutse når hele systemet bryter sammen. Dette er uten sidestykke

Det skal ha kommet inn flere sykemeldinger i perioden som ledet opp til flyforsinkelsene. Visepreseident i flygelederforbundet sier til CNN at an «absolutt» mener at forsinkelsene er et resultat av shutdownen.

– Vi har allerede for lite personell. Nå legger man stresset for flygelederne oppå dette, og deres personlige omstendigheter. De sover ikke om natten. Nå er vi bekymret for at de ikke er i en forsvarlig tilstand for å være på jobb.

Ber Trump åpne statsapparatet

Nancy Pelosi, leder for demokratene i representantenes hus, skriver i en Twitter-melding at Donald Trump må slutte å gå på akkord med sikkerheten og åpne statsapparatet.

– #TrumpShutdown har allerede presset hundrevis av amerikanere til bristepunktet. Nå presser han flyrommet til bristepunktet også, skriver hun.

Den delvise stengningen av statsapparatet har også gått hardt utover andre yrkesgrupper, som sikkerhetsvakter ved flyplassene og regjeringens egne beskyttere – secret service-agentene. Alt fra FBI-agenter til ansatte i mattilsynet er blant de 420 000 som blir ansett som essensielle, og beordres til å jobbe ulønnet.

DEMONSTRERER: Tidligere i januar samlet flere flygeledere seg til protest på Capitol Hill i Washington D.C. Flygelederne har blitt tvunget til å jobbe ulønnet siden 22. desember i fjor. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

les også

Sikkerhetsvaktene rammes av shutdown. Ekspresident Bush serverte dem pizza

En stor andel amerikanere lever fra lønning til lønning, og har fått store problemer med å få endene til å møtes. Det har fått flere til å benytte seg av tilbud om gratis mat utdelt fra flere organisasjoner:

I privat sektor meldes det også om store tap, og ifølge Washington Post taper bedrifter som samarbeider med regjeringen rundt 200 millioner dollar i uken, ifølge et estimat.

Fastlåst

Trumps shutdown er nå godt og vel historiens lengste, med sine 35 dager. Det ser heller ikke ut til at noen løsning er like om hjørnet. Torsdag ble det avholdt avstemning i Senatet, der både Republikanernes og Demokratenes forslag for å få slutt på den delvise nedstengningen av statsapparatet ble nedstemt.

les også

Vurderer å erklære nasjonal krise for å bygge Mexico-mur

Kjernen i konflikten dreier seg om Trumps fanesak – Mexicomuren. Han vil bruke over fem milliarder dollar på å bygge den, et forslag som ikke har falt i god jord hos demokratene.

Demokratene er villige til å forhandle med presidenten om midler til grensesikkerhet, men Trump har avvist å gå med på dette uten at avtalen innebærer at muren blir bygget.

Det gikk en kule varmt da Trump diskuterte muren med Demokratene på Det ovale kontor i desember:

Tror på nasjonal krise

Trump har tidligere sagt at han kan erklære en nasjonal krise for å få de midlene han ønsker seg til å muren. Etter gårsdagens avstemningsfiasko i Sentatet, er det ifølge CNN igangsatt en utarbeidelse av et utkast til en slik erklæring i Det hvite hus.

les også

Amerikansk ekspert om «shutdown»: USA fremstår som fullstendig idioter

Professor i politikk ved George Washington University, Gary Nordlinger, sa torsdag til VG at han ikke ser bort ifra at en slik avgjørelse kan være på trappene.

– Jeg tror Trump kommer til å erklære at det er en nasjonal krise ved grensen, og på den måten få penger til muren. Han vil da avslutte nedstengningen, for så å hevde at han «vant» kampen mot Pelosi (demokratenes leder i Representantenes hus jour.anm.). Men en slik handling vil bli rettslig utfordret, og til slutt vil han tape i domstolene. Innen det skjer har landet for lengst gått videre fra denne shutdownen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder