Foto: Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN

NATO-sjefen om Russland-missiler: Uholdbar situasjon

BRUSSEL (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg røpet ingen planer om å konfrontere Russland hardere etter angrepene på den ukrainske marinen i november. Men han er sterkt kritisk til Putins nye, mobile missiler.

NATO-landenes utenriksministermøte i Brussel tirsdag og onsdag skal finne fram til en strategi for hvordan de skal overbevise Russland om å skrote sitt nye missil.

USAs etterretning har fastslått at missilet, kalt 9M729, har en rekkevidde på mer enn 500 kilometer, og er dermed i brudd med forbudet mot mellomdistanseraketter i Europa, i INF-avtalen mellom Russland og USA.

les også

Russiske missiler stresser NATO-sjefen

Benektet først

Ifølge Jens Stoltenberg er denne avtalen i ferd med å gå i oppløsning fordi Russland ikke respekterer den. Det har vært et 30-talls møter mellom USA og Russland om dette, men missilene er ikke trukket tilbake.

– Russland har benektet at disse missilene fantes. Nå bekrefter de at missilene finnes, men sier at rekkevidden er under INF-avtalens minimum, sier Stoltenberg til norsk presse i Brussel mandag ettermiddag.

– Det er russiske mellomdistanseraketter på bakken i Europa. Det er ikke amerikanske mellomdistanseraketter i Europa, sier Stoltenberg.

Truer Ukraina

Det andre store temaet når NATOs utenriksministere møtes, er den anspente situasjonen mellom Ukraina og Russland.

– Ukraina møter alvorlige sikkerhetstrusler fra Russland. Vi fortsetter med praktisk og politisk støtte til Ukraina, sa Stoltenberg i Brussel mandag formiddag.

NATO har foreløpig bare reagert med kritikk, men ingen opptrapping, etter at flere ukrainske marinefartøyer ble kapret og mannskapet fengslet i slutten av november.

les også

Ukrainere om konflikten: – Folk er svært redde

Ber om ro og tilbakeholdenhet

Stoltenberg varslet ingen opptrapping av konflikten, eller nye tiltak fra NATO på pressekonferansen før møtet:

– Det finnes ingen grunner som kan rettferdiggjøre slik maktbruk. Vi ber om ro og tilbakeholdenhet. Russland må sette fri de ukrainske fartøyene og mannskapet, sa Stoltenberg.

Rett til å seile

Han ba også Russland respektere Ukrainas rett til å seile både gjennnom Kertsjstredet og på Azov-havet, som er eneste vei ut for flere av Ukainas viktigste havnebyer.

Utenriksministrene i NATO skal ha egne møter med sine kolleger fra både Ukraina og Georgia tirsdag.

Ukraina har erklært unntakstilstand i deler av landet, og president Petro Porosjenko har kalt situasjonen for en enorm trussel fra Russlands side.

Den ukrainske presidenten har bedt NATO sende krigsskip til stredet. Men et spørsmål om dette på Stoltenbergs pressekonferanse ble ikke besvart direkte.

– Vi bidrar med sterk praktisk og politisk støtte, sa Stoltenberg, og forklarte at NATO og medlemslandene som grenser til Svartehavet har økt sin seiling og luft-patruljering i regionen.

les også

Bakke-Jensen: Ukraina-konflikten er hybrid krigføring

INF-bråk

Etter at USAs president Donald Trump i oktober varslet at USA ville ut av INF-avtalen etter mange forgjeves runder for å få Russland til å overholde den, skal NATO-landene nå gjøre opp status.

– Avtalen fungerer ikke dersom bare en av partene respekterer den, sa Stoltenberg.

– Avtalen er satt ut av kraft av Russland, la han til.

Russland nekter for avtalebrudd. Men NATO er ikke i tvil.

– Situasjonen vi har nå, er uholdbar. Det kan ikke fortsette slik, sier Stoltenberg.

Hans krav er at russerne på en åpen og troverdig må bevise at de overholder avtalen. Men hvis det ikke skjer, må de allierte trekke konsekvensene.

les også

Trump vil trekke USA fra nedrustningsavtale med Russland

Kan nå mål i Europa

Ifølge NATOs generalsekretær har Russland utviklet og utplassert mobile missiler med evne til å treffe mål i Europa med liten eller ingen varslingstid.

– Missilene er mobile og de er vanskelige å oppdage. De kan enkelt flyttes, og gjemmes bort i skogen, sier Stoltenberg.

Etter NATOs forsvarsministermøte i oktober varslet USAs president Donald Trump at han ville si opp avtalen. Formelt har det ikke skjedd. Ifølge Stoltenberg har USA og Russland hatt samtaler om dette over lang tid, men uten å bli enige.

NATOs utenriksministere kan bestemme seg for å trappe opp ordkrigen på ukens møte. Eller USA kan varsle at de nå går til formell oppsigelse.

Russland benekter for sin del at det finnes missiler som bryter avtalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder