DREPT: Norske Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen. Foto: Privat

14 siktet for å dele drapsvideo

Dansk politi har siktet 14 personer for å ha delt en video fra det brutale drapet på Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland.

I en pressemelding bekrefter dansk politi at de har mottatt 118 henvendelser om deling av videoen. Etterforskningen av spredningen av videoen, som viser en av drapshandlingene, har blitt håndtert av politiet i Østjylland.

– Av de 118 henvendelsene til politiet vi har mottatt og gjennomgått, har 14 saker ført til siktelse. De sakene er sendt til de relevante politidistriktene, og disse har kontaktet de 14 med siktelse for å overtrå straffeloven for å dele videoen, typisk via Facebook Messenger eller andre sosiale medier, opplyser Michael Kjeldgaard i Østjyllands-politiet i pressemeldingen.

12 av disse er siktet for å ha bevisst delt videoen.

– De to siste er siktet for å offentlig uttrykt at de støtter terrorhandlingen, sier visestatsadvokat Jakob Berger Nilsen.

les også

Marokkansk politi: – De var der for å drepe turister

Bistandsadvokat for familien til Maren Ueland, Ragnar Falck Paulsen, forteller at familien er informert om siktelsene.

– Jeg informerte dem om det i går, hva Kripos har fortalt meg. De tar det til etterretning, sier Paulsen til VG.

Det var 17. desember i fjor at norske Maren Ueland fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept i et turområde i Marokko.

Både Kripos og dansk politi vurderte drapsvideoen, som i ettertid sirkulerte på internett og sosiale medier, som ekte.

Kripos: – Ikke opprettet straffesaker

Norsk politi opplyser at Kripos har iverksatt egen etterforskning for for å kartlegge hendelsesforløpet og avdekke eventuelle bånd til Norge, Danmark og de to avdøde. Det er så langt ikke er opprettet egne straffesaker i Norge i forbindelse med deling av videoen, melder Kripos, og viser til ulikheter i landenes lovverk.

– Slik vi ser det synes lovgivningen i Danmark i større grad å ramme slike handlinger. Imidlertid kan deling av videoen etter omstendighetene også rammes av norske straffebestemmelser, heter det i en pressemelding.

les også

Erna Solberg om Marokko-drapsvideoen: – Ikke last ned eller spre den

Kripos skriver videre at de har jobbet for å hindre spredning av videoen. Det er mottatt og vurdert i overkant av 400 tips i saken, hovedsakelig om videoen som viser den ene drapshandlingen. Kripos har også kontaktet privatpersoner og forumadministratorer for å få filmen fjernet og begrense omfanget.

Flere eksperter VG snakket med i desember mente spredning av videoen er et klart lovbrudd.

– Dette er opplagt brudd på straffeloven. Det er uten tvil krenkende adferd som er omfattet av straffeloven, sier jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder