Sikkerhetsrådet fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting

Nord-Koreas rakettoppskyting er et klart brudd på FNs resolusjoner mot landet, ifølge presidenten i FNs sikkerhetsråd. Rådet fordømte onsdag oppskytingen.

Artikkelen er over syv år gammel

Sikkerhetsrådet varsler at det vil holde flere samtaler om en «passende respons» overfor Nord-Korea, ifølge en uttalelse fra forsamlingen.

Les også: EU truer med nye sanksjoner mot Nord-Korea

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer i skarpe ordelag oppskytingen som en «provoserende handling» som bryter med Sikkerhetsrådets resolusjoner. Disse forbyr Nord-Korea å utvikle ballistisk missilteknologi og kjernefysisk teknologi.

I henhold til FN-sanksjoner som ble innført etter tester av atomvåpen i 2006 og 2009, har Nord-Korea heller ikke lov å utføre rakettester.

Diplomater fra flere av Sikkerhetsrådets medlemsland uttrykte onsdag håp om at forsamlingen vil vurdere å vedta en bindende resolusjon som kan innebære skjerpede sanksjoner mot regimet i Pyongyang.

Også EU truer med skjerpede sanksjoner.

- Vellykket

Nord-Korea fordømmes over hele verden etter at de onsdag avfyrte en langtrekkende rakett, trass i internasjonale advarsler.

Selv opplyste nordkoreanske myndigheter at rakettoppskytingen var vellykket, og at en værsatellitt er satt i kretsløp rundt jorda, slik som planlagt. Den amerikanske flyvåpenkommandoen NORAD bekrefter at noe synes å være satt i bane.

Ifølge den sørkoreanske TV-kanalen YTN ble raketten skutt opp fra Sohae-basen på vestkysten av den koreanske halvøya, på samme sted der Nord-Korea foretok en mislykket oppskyting i april.

Oppskytingen ble umiddelbart registrert av sørkoreanske marinefartøyer, og rester av raketten landet i havet 40 minutter senere, 300 kilometer øst for Filippinene.

- Dyp bekymring

Japan opplyser at raketten passerte over Okinawa. Japanerne gjorde ikke forsøk på å skyte den ned siden den ikke hadde kurs mot bebodde områder.

Både Sør-Korea og Japan fordømmer oppskytingen i svært skarpe ordelag, og den sørkoreanske presidenten, Lee Myung-bak, innkalte til krisemøte for å drøfte situasjonen.

Også Kina, Nord-Koreas eneste viktige allierte, fordømmer rakettoppskytingen.

Onsdag utrykte i tillegg Russland «dyp bekymring» over Nord-Koreas oppskyting, og sa den bryter med pålegg fra FN og fører til mer ustabilitet i regionen.

Filippinene protesterer også mot oppskytingen, og Filippinske myndigheter måtte be sine fiskere se opp for restene av raketten som falt ned i landets fiskefelter.

Atomforberedelser

Nord-Korea hadde på forhånd varslet at det ville bli gjennomført en rakettoppskyting i desember, og at den kun ville ha vitenskapelige formål.

Oppskytingen kom likevel overraskende siden USA onsdag meldte at raketten var fjernet fra oppskytingsrampen for reparasjon av en teknisk feil, og nordkoreanske myndigheter mandag varslet en utsettelse.

En vellykket oppskyting ville markere at Nord-Korea har gjort framgang i arbeidet med å utvikle en langtrekkende rakett som kunne bære atomstridshoder.

USA og andre vestlige land mener at oppskytingen i virkeligheten er en kamuflert prøveoppskyting av en slik rakett, i klar strid med FN-sanksjonene.

Sikre grep

Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un ønsket ifølge observatører å foreta oppskytingen så nær ettårsdagen for faren Kim Jong-ils død som mulig.

Ifølge sørkoreanske eksperter virker det ikke som overgangen fra far til sønn går så glatt som ønsket og at det hersker frykt i regimet for økende motstand.

De mener oppskytingen av en rakett derfor også hadde som formål å øke Kims troverdighet mens han forsøker å sikre grepet om landet.

Også Korea-ekspert og rådgiver ved den danske Forsvarsakademiet, Peter Kim Laustsen, mener Kim Jong-un bruker oppskytingen for å sementere sin makt.

- Han vil vise at han er en sterk leder, sier Laustsen til Ritzau.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Nord-Korea fordømmes for oppskyting av rakett

 2. FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting

 3. Massemønstring for rakettoppskyting i Nord-Korea

 4. Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning «rettet mot USA»

 5. Nord-Korea har skutt opp rakett: – Skal godt gjøres å stoppe dem

Fra andre aviser

 1. FN fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting

  Aftenposten
 2. Nord-Korea fordømmes for oppskyting av rakett

  Bergens Tidende
 3. Nord-Korea fordømmes for oppskyting av rakett

  Fædrelandsvennen
 4. Nord-Korea har avfyrt et ballistisk missil

  Aftenposten
 5. Nord-Korea provoserer med ny rakettest

  Bergens Tidende
 6. Hundretusener feiret lederens «uendelige visdom» i Nord-Korea

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no