VIL FORBY OPPOSISJONSPARTIER: Viktor Golovanov,justisminister i Hviterussland, meldte tirsdag at det kan være aktuelt å legge ned partier som deltok i søndagens demonstrasjon.

Truer med å forby opposisjonspartier i Hviterussland

Regjeringen i Hviterussland truer med å forby alle partiene som deltok i søndagens protester mot president Aleksandr Lukasjenko. Minst 600 personer er fengslet i opptil 15 dager.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Justisminister Viktor Golovanov sa tirsdag at det er aktuelt å legge ned partier som deltok i masseprotestene søndag kveld, samme dag som Lukasjenko ble gjenvalgt som president.

Les også: Prøvde å storme regjeringsbygg i Minsk

Lukasjenko hadde i alt ni motkandidater, men kun to av dem representerer politiske partier: Rygor Kastusev fra Hviterusslands folkefront og Jaroslav Romantsjuk fra Det forente borgerpartiet. Mens Lukasjenko vant valget med nesten 80 prosent av stemmene, fikk ingen av motkandidatene mer enn i underkant av 3 prosents oppslutning.

Likevel møtte tusenvis av hviterussere fram for å demonstrere mot landets langvarige leder i sentrum av hovedstaden Minsk søndag kveld.

Et fåtall demonstranter forsøkte å storme regjeringsbygningen, dermed gikk opprørspolitiet løs på folkemassene som de regelrett banket opp.

600 fengslet

Flere hundre demonstranter ble pågrepet, og tirsdag besluttet en domstol i Minsk at om lag 600 av dem blir fengslet i 5-15 dager, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Blant dem er minst fire journalister.

Les også: 639 arrestert i valgprotester - Lukasjenko roser politiet

Personene holdes fengslet mens sakene deres blir etterforsket, og det er ikke sikkert at alle blir løslatt etter 15 dager, opplyser en talsmann for hviterussisk politi.

- Alle blir etterforsket for å ha spilt en rolle i organiseringen av massebråket. Vi har nok fotografier og videobevis, sier talsmann Aleksandr Lastovskij.

To kvinnelige journalister fra henholdsvis den russiske avisa Novaja Gazeta og det hviterussiske nettstedet Charter97 er avhørt av sikkerhetspolitiet, ifølge aktivister. Andre journalister er løslatt, blant annet en reporter fra nyhetsbyrået AFP, som var pågrepet i 17 timer uten å få noen forklaring.

Motkandidater løslatt

Det er tidligere meldt at flere av de arresterte, blant dem presidentkandidater og opposisjonsledere, risikerer alvorlige tiltaler og fengselsstraffer på opptil 15 år.

I alt sju presidentkandidater skal ha blitt pågrepet, men to av dem ble løslatt mandag kveld. Dmitrij Uss og Jaroslav Romantsjuk har imidlertid fått ordre om ikke å forlate hovedstaden så lenge etterforskningen pågår.

Både USA, EU og Helsingforskomiteen har kommet med krass kritikk av den hardhendte behandlingen som demonstranter, og ikke minst opposisjonsledere, er blitt utsatt for.

Tirsdag uttrykte også Europarådets leder Thorbjørn Jagland skuffelse over presidentvalget, som Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) mener var preget av juks, spesielt under opptellingen av stemmene.

«I Europarådet er vi skuffet, men vi har ikke mistet håpet», heter det i en uttalelse fra Jagland.

- Banditter

Men Lukasjenko ser ut til å avfeie all kritikk og har i stedet kalt demonstrantene for banditter. I en TV-overført pressekonferanse mandag lovet han at de som var ansvarlige for demonstrasjonene, kan vente seg harde reaksjoner.

Les også: Russland mener hviterussisk valg var rettferdig

- Vårt land vil ikke ha noe mer av meningsløst, vrøvlete demokrati. Jeg advarte dere. Folkens, dere tuller med feil fyr, sa Lukasjenko, som har vært Hviterusslands ubestridte leder siden 1994.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder