ADVARER: USAs finansminister Timothy Geithner advarer mot alvorlige følger for amerikanske arbeidsplasser og økonomi, dersom ikke Kongressen gir administrasjonen anledning til å ta opp mer i lån.Foto: Afp

Republikanerne går med på å heve gjeldstaket

Republikanerne gir etter for press og åpner nå for at administrasjonen kan ta opp mer i lån.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Til tross for parolene om strammere økonomisk styring i Kongressen, måtte republikanerne alt på sin andre arbeidsdag i 2011 innrømme at taket for den amerikanske statsgjelden må heves.

Finansminister Timothy Geithner har presset politikerne til å heve gjeldstaket som i dag er på 14,3 billioner dollar, drøyt 85.200 milliarder kroner.

Skyhøy gjeld

Den amerikanske nasjonalgjelden, penger administrasjonen har lånt for å dekke utgifter knyttet til egen og forgjengernes politikk, vil ifølge Geithner nå gjeldstaket i mars.

Les også: USAs nasjonalgjeld har passert 14 billioner dollar

Dersom ikke Kongressen hever taket, og gir administrasjonen anledning til å ta opp mer i lån, vil det resultere i betalingsvansker og lavere kredittverdighet internasjonalt, advarer Geithner.

Det vil også føre til tap av flere millioner amerikanske arbeidsplasser og svekke dollarens status ytterligere, mener finansministeren.

Tea Party-motstand

Republikanerne er i utgangspunktet motstandere av å heve gjeldstaket, og motstanden er størst på partiets høyrefløy blant tilhengerne av den såkalte Tea Party-bevegelsen.

Republikanerne ønsker med sitt nyervervede flertall i Representantenes hus likevel ikke å bli stilt til ansvar for tap av arbeidsplasser og en ny økonomisk krise og åpner derfor for å øke gjelda.

- Er det nødvendig å heve gjeldstaket? Ja, sier formannen i budsjettkomiteen i Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan.

Krever utgiftskutt

Som motytelse krever Ryan dramatiske kutt i statens utgifter, og torsdag kunngjorde forsvarsminister Robert Gates at Pentagon sto for tur.

Forsvarsbudsjettet skal kuttes med drøyt 1.060 milliarder kroner over de fem neste årene, noe som blant annet skal oppnås ved å redusere antallet soldater med 47.000 og avvikle flere kostbare våpenprogram.

Republikanernes majoritetsleder i Representantenes hus, John Boehner, understreker at det også kreves besparelser på andre områder dersom gjeldstaket skal heves.

- Det amerikanske folk vil ikke finne seg i en slik økning dersom det ikke kobles med meningsfull handling fra presidenten og Kongressen som kan redusere utgiftene, sier Boehner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder