MISTET MANGE: Egyptiske demonstranter holder bannere som viser bilder av personer drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker, på Tahrir-plassen mandag 23. januar 2012. Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen

MISTET MANGE: Egyptiske demonstranter holder bannere som viser bilder av personer drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker, på Tahrir-plassen mandag 23. januar 2012. Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen

Amnesty: - Stopp torturen og volden i Egypt

Ett år siden revolusjonen startet

(VG Nett) Ett år etter revolusjonen er fortsatt menneskerettighetssituasjonen i Egypt vanskelig. I fjor ble over 100 personer drept i forbindelse med de mange demonstrasjonene.

Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Protestene i gatene i Egypt har fortsatt gjennom hele fjoråret etter at det brøt ut massedemonstrasjoner mot Egypts president Hosni Mubarak 25. januar i 2011.

- Den største forandringen i 2011 er at folk har tatt ansvar for deres egne rettigheter, og protesterer mot tortur, fattigdom og korrupsjon. Men fortsatt foregår det tortur, militære rettssaker i massevis, og restriksjoner av ytringsfriheten, sier Mohamed Lotfy, Amnestys Internationals etterforsker av menneskerettigheter i Egypt.

VGTV: Se bilder fra de voldsomme sammenstøtene i Kairo

Opphever unntakstilstanden

I en uttalelse tirsdag lovet Egypts militærleder å oppheve unntakstilstanden i landet onsdag - ettårsdagen for starten på opprøret som fjernet president Hosni Mubarak fra makten.

- Jeg har besluttet å oppheve unntakstilstanden over hele landet - med unntak for bekjempelse av kjeltringer - fra og med 25. januar, opplyste feltmarskalk Hussein Tantawi i en fjernsynstale tirsdag.

Men Tantawis unntak for «kjeltringer» er kontroversielt, ettersom aktivister anklager militærmyndighetene for å bruke begrepet altfor vidt i et forsøk på å kue politiske motstandere.

- Unntakstilstanden er ikke på noen som helst måte blitt opphevet, sier Hossam Bahgat, lederen for Egyptisk initiativ for individuelle rettigheter.

Egypts befolkning har levd under unntakstilstand uavbrutt siden fundamentalister drepte president Anwar Sadat i 1981. I 2010 ble loven begrenset til å gjelde narkotika og terrorisme, men i fjor ble unntaksloven igjen utvidet - til å gjelde streiker, trafikkforstyrrelser og spredning av «falsk informasjon».

Opphevingen av unntakslovene har vært et av nøkkelkravene til demonstrantene som har fylt Egypts gater det siste året med krav om økt demokrati.

TETT PÅ NETT: Still spørsmål til Amnestys Egypt-etterforsker (NB.: skriv på engelsk)

100 drept

Siden demonstrasjonene startet i 2011 har rundt 100 personer blitt drept i forbindelse med de massive protestene, og myndighetene i landet etterforsker nå tre separate hendelser.

AMNESTY INTERNATIONAL: Møt Mohamed Lotfy, Amnesty Internationals Egypt-etterforsker i nettmøte på Tett på Nett. Foto: Privat


I oktober ble 27 demonstranter, hovedsakelig koptiske kristne, drept etter å ha blitt kjørt over av pansrede kjøretøy eller skutt. Årets to siste måneder var blant de blodigste - i november ble 45 personer drept, i desember ble 17 personer drept.

- Det vi så under Mubarak har fortsatt. Vi ber nå om en umiddelbar overføring av makt til sivile, sier Lofty.

Bruken av militære domstoler overfor 12.000 personer som fortsatt venter på å få sin sak prøvet etter å ha demonstrert, er også blant sakene Amnesty International jobber imot i landet.

Menneskerettighetsorganisasjonen har overlevert ti krav til landets 54 politiske partier. Blant kravene er å stoppe arrestasjoner og tortur av demonstrantene.

- Vi vil at myndighetene skal garantere ytringsfriheten, stoppe torturen og volden mot kvinner. Vi har fått støtte av mange partier, men enkelte av partiene har reservert seg mot noen av kravene, som bedring av kvinnerettigheter og avskaffelse av dødsstraff, sier Lotfy.

DEMONSTRASJONER HELE ÅRET: Opprørere demonstrerer 24. novemeber 2011 på Tahrir-plassen i Egypt. Mange personer har blitt drept i løpet av fjorårets siste to måneder. Foto: FOTO: HELGE MIKALSEN / VG


I januar vant islamistpartier omkring to tredeler av setene i Egypts nye nasjonalforsamling, viser de endelige resultatene fra valget. Landets største parti, Frihets- og rettferdighetsparti (FJP), har unnlatt å svare organisasjonen.

- De er nå det største politiske partiet, og har et ansvar for å realisere håpene etter 25. januar-revolusjonen om sosiale rettigheter for alle, sier Lotfy.

Påtalemyndighetene i Egypt har lagt ned påstand om dødsstraff for tidligere president Hosni Mubarak. Det tar Amnesty fullstendig avstand fra.

- Mubarak må få en rettferdig rettssak. De må restrukturere hele sikkerhetsapparatet for å unngå at folk blir tatt vekk og torturert. De må hindre diskriminering mot kvinner og koptere, og bedre sosiale rettigheter, sier Lotfy.

Les også

 1. Parlamentsvalget i Egypt framskyndes

  Militærrådet i Egypt har framskyndet den siste runden av valget på ny nasjonalforsamling til 22. februar.
 2. Siste runde i maratonvalget i Egypt i gang

  Siste runde i marantonvalget på ny nasjonalforsamling i Egypt er i gang.
 3. Egypts folkevalgte får lage lover

  Det regjerende militærrådet i Egypt har overført den lovgivende myndigheten i landet til den nyvalgte…
 4. Krever dødsstraff for Hosni Mubarak

  (VG Nett) Påtalemyndigheten i Egypt legger ned påstand om dødsstraff for tidligere president Hosni Mubarak.
 5. Forsvarerne: - Ingen bevis mot Hosni Mubarak

  Forsvarerne til Hosni Mubarak roste tirsdag hans lederskap og avviste at det finnes bevis for at han beordret…
 6. Aktivister: - Bør ikke frykte politisk islam

  Verdenssamfunnet bør slutte å frykte politisk islam og i stedet respektere folkeviljen i land i Midtøsten, mener…
 7. Forsvarer: - Mubarak er fortsatt president

  Hosni Mubarak er fortsatt president i Egypt fordi han aldri skrev under på oppsigelsen, hevder en av hans forsvarere.
 8. Islamistene dominerer Egypts nasjonalforsamling

  Islamistpartier har vunnet omkring to tredeler av setene i Egypts nye nasjonalforsamling, viser de endelige resultatene…
 9. Obama ber Egypt fortsette demokratiprosessen

  USAs president Barack Obama ber Egypts midlertidige leder Hussein Tantawi om å fortsette demokratiprosessen.
 10. Islamister på stø kurs mot valgseier i Egypt

  Frihets- og rettferdighetspartiet, som er Det muslimske brorskaps politiske fløy, ser ut til å bli den store…
 11. USA vil i dialog med Det muslimske brorskap

  Det muslimske brorskap, som har gjort det svært godt under valget i Egypt, skal ha forsikret USA om at de vil respektere…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder