VÅPENHVILE: TRE ETA-medlemmer erklærer våpenhvile i en video som ble kjent søndag Foto: EPA

ETA erklærer våpenhvile

(VG Nett) Den baskiske terrorgruppen ETA har annonsert at de ikke lenger vil utføre væpnede angrep.

Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Eta (disambiguation)

Det melder BBC og den spanske nettavisen Gara.

I en video som BBC har fått tak i, sier tre medlemmer av gruppen at beslutningen ble tatt for flere måneder siden. Målet skal være å få i gang en demokratisk prosess.

VGTV: Se videoen her

Det kommer ikke klart frem om våpenhvilen er midlertidig eller permanent.

Gruppens hovedmålsetting er at de baskiske områdene i Frankrike og Spania skal løsrives fra de respektive landene, og at det skal dannes en egen selvstendig stat.

Den spanske regjeringen har tidligere sagt at forhandlinger med ETA bare vil være mulig dersom gruppen legger ned våpnene for godt.

Vil anerkjennes

I erklæringen den spanske nettavisen har lagt ut i sin helhet, understreker ETA at muligheten for å få en endelig slutt på konflikten avhenger av at det baskiske folkets rettigheter blir anerkjent og garantert.

Erklæringen kommer i en periode der gruppen har vært under stort press fra spanske myndigheter. Flere ledende skikkelser i bevegelsen er arrestert, og det baskiske politiske partiet Batsuna har oppfordret til våpenhvile.

Batsuna regnes av mange som ETAs politiske fløy, men det finnes ingen offisiell kobling mellom gruppene.

Kollapset

Det siste initiativet til fredssamtaler kollapset da to personer ble drept i et ETA-angrep mot flyplassen i Madrid i 2006.

ETA klassifiseres som en terrororganisasjon av både USA og EU, og holdes ansvarlig for mer enn 820 drap de siste 40 årene.

Spanske myndigheter har foreløpig ikke kommentert saken.

Kilde: VG Nett/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder