ØKT MISTANKE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad insisterer på at landets atomprogram kun har fredelige formål. Men i en ny rapport, som blir offentliggjort neste uke, vil det bli lagt fram beviser som støtter opp om mistankene om at Iran har bygd en stor stålbeholder for testing av høyeksplosivt sprengstoff som kan benyttes i atomvåpen Foto: REUTERS

Ny mistanke mot Iran

Det internasjonale atomenergibyrået vil i en ny rapport legge fram beviser som styrker mistankene mot Irans atomprogram, ifølge kilder med kjennskap til rapporten.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I den nye rapporten, som offisielt vil bli lagt fram i neste uke, vil Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) legge fram beviser som støtter opp om mistankene om at Iran har bygd en stor stålbeholder for testing av høyeksplosivt sprengstoff som kan benyttes i atomvåpen, sier kilder som er blitt orientert om rapportens innhold. IAEA har blant annet fått tilgang til satellittbilder av anlegget, som ligger i Parchin nær Irans hovedstad Teheran.

IAEA vil også legge fram beviser for at Iran har lagd datamodeller av et atomvåpen, sier en av kildene ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Langvarig mistanke

Vestlige diplomater sier rapporten vil styrke mistanken om at Iran har planer om å utvikle atomvåpen, men uten at IAEA eksplisitt vil beskylde Iran for å ha planer om dette.

Det er uklart når anlegget i Parchin ble bygget og om det faktisk er brukt til testing av eksplosiver som kan benyttes i atomvåpen.

Iran har foreløpig ikke uttalt seg om saken.

Vestlige land har helt siden 2004 hatt mistanke om at Iran har arbeidet med hemmelige atomvåpenplaner ved sitt militæranlegg i Parchin.

Iran hevder selv at landets atomprogram kun har fredelige formål, og i 2005 lot Iran inspektører fra FN besøke Parchin.

Sju mistenkelige anlegg

IAEA la i mai fram en liste med sju atomanlegg i Iran som kan ha blitt brukt til militære formål, deriblant til produksjon og testing av høyeksplosive stoffer og til utvikling, produksjon og testing av våpendeler.

Ett av de vanskeligste leddene i utviklingen av atomvåpen er arbeidet med det konvensjonelle sprengstoffet som skal få det radioaktive materialet til å trekke seg sammen slik at en kjernefysisk kjedereaksjon kommer i gang.

Iran skal ha utført tester av slikt konvensjonelt sprengstoff på bombedeler.

Det er ventet at IAEA i sin nye rapport også vil legge fram andre beviser for aktivitet i Iran som ville vært meningsløs om landet ikke hadde planer om å utvikle atomvåpen, hevder vestlige diplomater.

Vurderer angrep

Frykten for at Iran skal utvikle atomvåpen har den siste tida fått debatten til å blusse opp i Israel om muligheten for å gjennomføre et militært angrep mot Iran, og pressen har vært full av spekulasjoner om at et israelsk angrep på iranske atomanlegg kan være under planlegging.

Israels president Shimon Peres bekreftet fredag overfor israelsk fjernsyn at utviklingen i Iran gjør et militært angrep mer sannsynlig.

- Iran nærmer seg atomvåpen, og i tida fram til det skjer, må vi henvende oss til verdenssamfunnet og kreve at det holder sine løfter, noe som ikke bare vil si innføring av sanksjoner. Det som må gjøres, må gjøres, sa han.

Det er i flere omganger vedtatt sanksjoner mot Iran på grunn av mangelfullt samarbeid med IAEA i gjennomføringen av landets atomprogram.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder