VALGVINNER: Statsminister Pedro Sanchez erklærte seg natt til mandag som vinner av valget i Spania. Foto: AP

Valget i Spania: Sanchez er valgets vinner

Statsminister Pedro Sanchez erklærer seg som valgvinner, mens det høyrepopulistiske partiet VOX for første gang blir representert i nasjonalforsamlingen.

Sosialistpartiet PSOE fikk 28,7 prosent stemmer og 123 plasser i nasjonalforsamlingen, en framgang på 6 prosent siden forrige riksvalg i 2016.

Som det største partiet etter søndagens valg, er det statsminister Pedro Sanchez som nå skal starte forhandlinger om hvem som skal sitte i landets neste regjering.

– Sosialistene har vunnet valget, sa Sanchez foran tilhengerne sine i Madrid natt til mandag, skriver Reuters.

– Nå skal vi danne en pro-Europeisk regjering for å styrke istedenfor å svekke Europa, sa Spanias statsminister, som trenger støtte fra venstrepartiet Podemos og flere småpartier for å kunne danne regjering.

Ytre høyre inn i nasjonalforsamlingen

For første gang siden general og diktator Francisco Francos død i 1975, og gjenopprettelsen av det spanske demokratiet, er et parti på ytterste høyre fløy blitt valgt inn i nasjonalforsamlingen.

Det høyrepopulistiske partiet VOX fikk søndag 10,3 prosent av stemmene og 24 seter, et solid resultat av en nykomling i riksvalg.

VOX-LEDER:  Santiago Abascal (C) snakker til tilhengere i Madrid søndag kveld. Foto: EPA

Det konservative partiet PP fikk 16,7 prosent, det dårligste resultatet i partiets historie. Fra forrige riksvalg i 2016 har partiet tapt 71 seter i nasjonalforsamlingen, fra 137 til 66. De ble dermed valgets taper.

Langvarige forhandlinger

Spanske medier melder at det ligger an til langvarige koalisjonsforhandlinger før det blir klart om Sanchez kan fortsette som statsminister.

Venstrepartiet Podemos, som støtter sosialistene, har fått 14,3 prosent av stemmene. Sosialistpartiet trenger også en støtte fra andre småpartier for å nå den magiske flertallsgrensen på 176 seter i nasjonalforsamlingen hvor det totalt er 350.

Langvarige forhandlinger

Det høyrepopulistiske partiet VOX ligger an til rundt ti prosent av stemmene, et solid resultat av en nykomling i riksvalg.

VOX gikk til valg på nasjonal selvfølelse, verdikonservatisme og motstand mot innvandring og mot regional selvstendighet, blir representert i nasjonalforsamlingen med 24 representanter. Partiet ble grunnlagt i 2013, og ble stiftet av utbrytere fra det konservative Partido Popular.

Det konservative partiet PP har 16,7 prosent, det dårligste resultatet i partiets historie.

les også

Høyre-press gir usikkert Spania-valg

«Gjør Spania stort igjen»

Partiet Vox blir betegnet som høyrepopulistisk og høyreekstremistisk. I september 2018 fikk de sin første regionparlamentrepresentant. Tre måneder senere fikk de inn 12 representanter i det regionale parlamentet i Andalucia. For første gang siden diktatoren Francisco Franco døde i 1975, har et ytterliggående høyreparti fått plass i noe spansk parlament.

Et av slagordene til Vox er «Gjør Spania stort igjen». Lederen Santiago Abascal regnes som en karismatisk og retorisk sterk leder. I valgkampen er det Spanias kulturelle arv og tradisjonelle verdier det har handlet om for Vox. Men framfor alt motstand mot separatister som krever mer selvstyre eller løsrivelse for regionen Catalonia.

Søndag stemte 75,75 prosent av de stemmeberettigede i landet, noe som er rekordhøyt, og 9,5 prosent høyere valgdeltakelse enn ved valget i 2016.

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder