LAV PROFIL: Mikahail Misjustin har vært sjefen for skatteinnkrevingen i Russland i ti år. Nå blir han landets statsminister og det spekuleres i om han også kan gå helt til topps og bli Putins etterfølger. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA

Skatteinnkrever og hockey-tilhenger: Russlands ukjente statsminister

Torsdag ettermiddag ga den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, klarsignalet: Mikhail Misjustin er nå Russlands nye statsminister.

Den vanlige russer hadde onsdag ikke peiling på hvem Mikhail Misjustin er, men nå blir Mikhail Misjustin et navn og en mann russerne må forholde seg til.

Ifølge russisk presse kan det være snakk om at den mektige president Vladimir Putin har funnet sin etterfølger. Men det spekuleres også i at den pianospillende lederen for det føderale skattekontoret i Russland bare blir en overgangsfigur inntil Putin har funnet en annen.

Nettavisen Russia Today bringer torsdag morgen en hyllestartikkel om Mikal Misjustin, 53-åringen som Putin har hentet fra «det ukjente», har i de indre sirkler av Kreml fått ry på seg som en ytterst profesjonell fagmann.

Bakgrunn: Russlands statsminister går av

SJFEN: Kan Vladimir Putin ha funnet sin fremtidige etterfølger? Det er et spørsmål som blir stilt når Mikhail Misjustin torsdag blir godkjent som Russlands nye statsminister. Foto: SPUTNIK / X02440

Misjustin har vært sjef for det russiske skattevesenet siden 2010 og det sies at han har gått under navnet «framtidens skatteinnkrever». Ifølge Russia Today skal han være en fargerik personlighet som spiller piano og som ofte tilbringer tid som tilskuer på russiske ishockey-kamper.

– Han har kunnskap om og kjennskap til moderne teknologi bedre enn de fleste. Han er en ansvarlig og systematisk fagmann, skryter ishockey-legenden og politikeren, Vjatsjeslav Fetisov, til Russia Today.

Steinfeld om Putins maktgrep: Et skritt i retning av parlamentarisme

Ante ingenting

Financial Times siterer en høytstående kilde i Kreml som sier at Mikhail Misjustin ikke ante at han ville bli foreslått som ny russisk statsminister.

– Han hadde ingen ide at det kom til å skje. Misjustin satt selv og hørte på president Putins tale samme med alle andre. Først da han hørte at Dmitrij Medvedev hadde trukket seg om statsminister, forsto han hva som var i ferd med å skje, sier kilden.

Selv sier Russlands nye statsminister at han først og fremst kommer til å prioritere at russerne opplever å få en høyere levestandard.

TEKNOKRAT: Mikhail Misjustin sier han skal øke levestadarden til den vanlige russer. Samtidig hevder Putin-kritikere at den nye statsministeren kun er et redskap som skal bidra til øke presidentens sjanser til å kunne kontrollere Russland til «evig tid» Foto: THE STATE DUMA, THE FEDERAL ASSE / X80001

– Folk skal få følelsen av ekte forandringer til det bedre, men det kommer ikke til å skje overalt, sa Misjustin, og la til at Russland trenger et nytt kvalitativt lederskap.

Ifølge britiske Financial Times skal statsminister Misjustin sagt at han vil «sørge for at regjeringen får økt digital kompetanse, løfte eksporten av russiske varer, prioritere og forbedre veistandarden, sørge for at forholdene i landets forretningsvirksomhet blir oppgradert og at Russland tiltrekker seg utenlandske investeringer».

Overgangsfigur

Mikhail Misjustin framstår som en ekte teknokrat, noe også han regjering kommet til å bære preg av. Regjeringer bestående av teknokrater har vært regelen i Russland, hvor politiske regjeringer har glimret med sitt fravær-

Den britiske avisen The Guardian, skriver at utnevnelsen av Misjustin som statsminiter er et ledd i en kraftig reorganisering av den russiske regjeringen, som vil hjelpe president Putin å beholde makten, også etter at han formelt forlater presidentembedet.

Også ifølge kilder i Kreml-miljøet som Financial Times har snakket med er at «Misjustins virkelige verdi for president Putin kan komme til å være at han har stor og dyp innsikt i det russiske systemet».

– Det å ha ledet skatteetatens hovedkontor er en unik posisjon fordi den gir deg oversikt over makroøkonomien, og du vet om alle mindre bedrifter, hver enkelt person, hvis du skulle ønske det. Dette ligger helt åpent. Alle føderale, regionale og lokale saker ligger åpne, sier en byråkrat som har jobbet tett på den nye statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder