EKSTREM BRANNFARE: Batemans Bay er et populært turistmål i Australia. Lørdag er det meldt ekstrem brannfare i området. Foto: INSTAGRAM @LAPPINGTHEISLAND / REUTERS / NTB scanpix

Advarer turister: – Kom dere unna før lørdag

SYDNEY (VG) I delstaten New South Wales er det erklært unntakstilstand, og brannvesenet har lagt ut et kart over ferieområder de ber turister holde seg unna.

  • Knut Arne Hansen

Lørdag vil en ny hetebølge trekke inn over Australia, og ta med seg vind og godt over 40 varmegrader.

– 4. januar vil det være ekstrem brannfare på sørkysten i New South Wales. Det vil være like farlige eller farligere forhold enn det var på nyttårsaften, skriver brannvesenet i en advarsel rettet mot turister i området.

– Det kommer til å bli en veldig lang og vanskelig dag med høye temperaturer, tørr luft og sterk vind. Det kommer til å bli en farlig dag, sier brannsjefen Shane Fitzsimmons i New South Wales på en pressekonferanse torsdag.

Myndighetene i delstaten har fra fredag morgen lokal tid erklært unntakstilstand i syv dager, og kan dermed starte å tvangsevakuere folk i brannherjede områder.

Dette er tredje gang delstaten har erklært unntakstilstand på like mange måneder.

les også

Derfor er det rekordbranner i Australia

Nyttårsaften mistet syv personer i delstaten New South Wales livet som følge av brannene som herjer i landet.

– Er du på ferie i området fra Batemans Bay og sør mot grensen til delstaten Victoria, må dere komme dere unna før lørdag. Om du har planer om å besøke sørkysten i helgen er det ikke trygt. Hold deg unna dette området lørdag, fortsetter brannvesenet.

Det er en strekning på drøyt 250 kilometer med kystlinje, og rundt 100 kilometer inn i landet. Ifølge nyhetsbyrået Ritzau skal titusenvis av turister befinne seg i området.

Området det er snakk om kan du se på kartet under:

FARESONE: Området markert på kartet, fra Batemans Bay til grensen til Victoria, ber brannvesenet turister holde seg unna lørdag. Foto: Brannvesenet i New South Wales

Torsdag er det store køer i områdene av folk som er på vei mot tryggere områder. Allerede har rundt 150 bygninger rundt Batemans Bay blitt ødelagt av brannene.

– Det er katastrofalt, sier Milton Leslight, som jobber i området, til Sydney Morning Herald.

Senere torsdag ettermiddag ble det sendt ut evakueringsvarsel for området rundt svært populære Jervis Bay – snaut 20 mil sør for Sydney. Dermed er evakueringssone på nærmere 400 kilometer langs kysten.

Brannvesenet reiser torsdag rundt på campingplasser og populære utfartsområder for å be folk om å forlate de utsatte områdene. Torsdag ettermiddag ble det også sendt ut evakueringsvarsel til området Batlow og Wondalga.

Også i Kosciuszko nasjonalpark er folk bedt om å evakuere, og Fitzsimmons sier at faresonene forløpende kan bli utvidet.

– Alle i området må evakuere før lørdag klokken 10, skriver nasjonalparken på sin hjemmeside.

BATEMANS BAY: Dette satellittbilder viser området Batemans Bay onsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Evakueres med marineskip

Det australske forsvaret har satt inn rundt 1000 personer for å hjelpe til med å bekjempe brannene. De bistår med blant annet helikopter, evakueringer og forsyninger til de som er isolert.

Marineskipet HMAS Choules ankom torsdag byen Mallacoota i delstaten Victoria med nødvendige forsyninger som vann, mat og drivstoff, skriver NTB. Rundt 4000 mennesker har vært omringet av brannene i kystbyen siden nyttårsaften.

Målet er at skipet skal kunne evakuere rundt 800 av de isolerte innen fredag. Barn, syke og sårbare prioriteres i evakueringen.

Se hvordan forholdene var i byen nyttårsaften i videoen under:

Åtte døde – 17 savnet

Denne uken har brannene kostet åtte menneskeliv i delstatene New South Wales og Victoria. Totalt har minst 15 mennesker mistet livet siden brannene kom ut av kontroll i slutten av oktober.

17 personer er savnet i delstaten Victoria.

les også

Desperat kamp for å redde villdyr fra skogbrannene i Australia

Torsdag kunne riktignok politiet komme med en gladnyhet. En 81 år gammel savnet kvinne var funnet i god behold i New South Wales.

I videoen under kan du se unike bilder fra innsiden av en brannbil som må rømme fra flammene:

Det er fortsatt over 100 aktive branner i delstaten New South Wales, over 50 er ute av kontroll. I Victoria er det over 50 aktive branner.

– Brannvesenet vil utnytte værforholdene i dag, for å jobbe med å forbedrede oss best mulig før lørdag, skriver brannvesenet.

Nesten 1300 hjem og over 2200 bygninger er ødelagt av brannene i New South Wales, og rundt 450 hjem og rundt 950 bygninger er skadet, opplyser brannvesenet torsdag.

Les også

Mer om

  1. Australia
  2. Branner

Flere artikler

  1. Brannene i Australia: – Det er for sent å evakuere nå

  2. Skogbrannene i Australia: Setter inn militærhelikoptre

  3. Hjerteskjærende bilde fra begravelse: «Pappa, jeg elsker deg til månen og tilbake»

  4. Skogbranner herjer i Australia: Erklærer unntakstilstand

  5. Brannmannen Sam (28) døde i skogbrannene: Skulle bli far i mai

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder