MOT MYNDIGHETENE: Demonstranter samlet seg utenfor Amir Kabir-universitetet i Teheran lørdag for å vise motstand mot landets myndigheter. Enkelte krever landets øverste leder avsatt. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA

Ampre demonstrasjoner i Iran: – Død over diktatoren!

Demonstranter krever at Irans øverste leder Ayathoalla Ali Khamenei går av etter at Iran erkjenner å ha skutt det ukrainske passasjerflyet som førte til at 176 personer mistet livet. De får støtte av USAs president Donald Trump.

Lørdag samlet demonstranter seg utenfor universitetet Amir Kabir i Irans hovedstad Teheran for å vise sin avsky mot landets nedskytning av et ukrainsk passasjerfly lørdag. Det som startet for å minnes de omkomne i flyulykken, utviklet seg til å bli ampre demonstrasjoner.

Kritikken har haglet etter at iranske myndigheter lørdag morgen erkjente å ved et uhell ha truffet flyet. Alle om bord, totalt 176 personer, mistet livet.

I en video fra sosiale medier roper folk «Død over diktatoren», skriver CNN. Demonstrantene krever nå at Irans øverste leder, Ayathollah Ali Khamenei, avsatt – og at de som sto bak raketten som traff flyet, blir straffet.

Donald Trump med støtte til demonstrantene

– Til det modige og lidende iranske folk: Jeg har stått sammen med dere siden starten av presidentskapet mitt, og min administrasjon vil fortsette å stå sammen med dere. Vi følger protestene deres daglig, og er inspirert av motet deres, skriver USAs president Donald Trump på Twitter like før klokken 22.50.

For å sørge for å nå ut har han publisert budskapet sitt på både engelsk og farsi:

Videre retter han søkelyset mot at demonstrantenes budskap ikke legges lokk på i en ny Tweet. Myndighetene må tillate menneskerettighetsgrupper å rapportere om hva som faktisk skjer på bakken blant demonstrantene, mener den amerikanske presidenten:

– Det kan ikke bli en ny massakre av fredfulle demonstranter eller en internett-shutdown. Verden ser på, skriver han videre.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Tasnim, ble Storbritannias ambassadør Rob Macaire pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene. Sky News melder senere at Macaire skal være løslatt.

Utenriksminister Dominic Raab omtaler arrestasjon som et brudd på folkeretten.

Enkelte rev også i stykker bilder av Qasem Soleimani, den iranske generalen som ble drept i et amerikansk droneangrep 3. januar. Det iranske nyhetsbyrået Fars skriver at mellom 700 og 1.000 personer deltok i demonstrasjonen, mens CNN melder at det skal være snakk om «tusenvis».

Lover å stille skyldige til ansvar

Irans president Hassan Rouhani lover å stille de skyldige til ansvar etter at landets forsvar skjøt ned et ukrainsk passasjerfly utenfor Teheran. Den iranske presidenten snakket lørdag på telefon med sin ukrainske motpart Volodymyr Zelenskyj.

– Alle personer som er involvert i tragedien, vil bli stilt til ansvar, sa Rouhani til Zelenskyj ifølge presidentkontoret i Kiev.

LOVNADER: Irans president Hassan Rouhani har lovet at de som var involvert i flyulykken skal stilles til ansvar. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA

Ifølge Zelenskyj lovet Rouhani også å sørge for at de døde raskt blir identifisert, slik at likene av de elleve ukrainerne som omkom, kan bli brakt til Ukraina innen 19. januar.

Zelenskyj gjentok også at Ukraina krever at Iran betaler erstatning til de etterlatte.

Krever full klarhet

Den offisielle kunngjøringen fra Iran om at deres forsvar traff det ukrainske flyet, ble lest opp på iransk TV etter at myndighetene i flere dager hadde nektet for dette.

Også Canadas statsminister Justin Trudeau hadde lørdag en telefonsamtale med Rouhani der han ba Irans president sørge for «full klarhet» i hvorfor flyet ble skutt ned.

– Iran må ta fullt ansvar, sier Trudeau.

Trudeau opplyser at han i samtalen ga Rouhani beskjed om at innrømmelsen av nedskytingen var et «viktig første steg», men at «mange flere steg må tas». 63 av de omkomne er kanadiske statsborgere, og Trudeau sier at kanadiske etterforskere er på vei til Iran.

MISTET FLERE: Canada er blant landene som har mistet flere i flyulykken. Statsminister Justin Trudeau krever at Iran tar ansvar etter ulykken. Foto: BLAIR GABLE / X02562

Forvekslet fly med en krysserrakett

Ifølge kunngjøringen som ble lest opp på iransk TV lørdag morgen, ble flyet forvekslet med en krysserrakett da det etter en forsinket avgang fløy over et av den iranske Revolusjonsgardens «sensitive militære sentre».

Det iranske luftvernet var i høyeste beredskap og fryktet et amerikansk svar på rakettangrepet mot to amerikanske militærbaser i Irak, noe som kan ha vært en medvirkende årsak til nedskytingen.

Øverstkommanderende for Revolusjonsgardens flyvåpen, brigadegeneral Amirali Hajizadeh, tok lørdag på seg det hele og fulle ansvar for nedskytingen.

Han sa imidlertid også at han hadde bedt om at alle kommersielle flyginger i Iran ble stoppet til den spente situasjonen med USA var over, ifølge CNN.

De i Irans militære med myndighet til å sende en slik forespørsel videre til regjeringen og luftfartsmyndigheter, valgte imidlertid ikke å gjøre dette, ifølge Hajizadeh.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder