SØKER: Et redningshelikopter søker etter overlevende etter at en ferge sank på Tigris-elven. Foto: REUTERS / NTB scanpix

Nærmere 100 mennesker omkom i fergeforlis i Irak

Nærmere 100 mennesker omkom da en ferge sank på Tigris-elven under feiringen av kurdisk nyttår nær Mosul i Irak.

  • NTB

En ferge med over 100 passasjerer om bord forliste torsdag på Tigris-elven nord i Irak.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal dødstallene etter forliset nå være oppe i nærmere 100 mennesker.

Leder for sivilforsvaret i Mosul, Husam Khalil opplyser til Reuters at flere av dem som var om bord ikke kunne svømme.

Om bord var mange barnefamilier, opplyser en kilde i helsevesenet torsdag kveld. Hvor mange barn som er blant dem, er fortsatt uklart.

– Fartøyet fraktet familier og barn som skulle til et turistanlegg i Mosul, sier en tjenesteperson i innenriksdepartementet.

les også

Minst 24 omkommet etter fergeforlis i Indonesia

55 er funnet i live, og blant dem er 19 barn, sa talsmann Saad Maan imens en søk- og redningsoperasjon fortsatt pågikk.

Statsministeren kondolerer

Årsaken til ulykken er ennå uklart. Noen tjenestemenn sier fergen sank i Tigris-elven på grunn av et teknisk problem, og at det ikke var mange andre båter i område som kunne komme passasjerene til unnsetning.

Andre kilder mener fergen var overfylt da den sank.

– Båten hadde kapasitet til 50 personer, men sank fordi antallet om bord var på rundt 200, sier parlamentarikeren Abdel-Rehim al-Shamari.

FORLISTE: I dette område på Tigris-elven sank en ferge torsdag. Ifølge leder for sivilforsvaret i Mosul skulle passasjerene feire det kurdiske nyttåret. Foto: REUTERS / NTB scanpix

Flere dager med kraftig nedbør har ført til unormalt høy vannstand i elven i nærheten av storbyen Mosul.

Iraks statsminister Adel Abdul Mahdi har beordret en gransking av ulykken. I en pressemelding skriver regjeringen at Mahdi har fulgt med på det som har skjedd med et tungt hjerte og han har sendt kondolanser til ofrenes etterlatte.

les også

Over 200 migranter druknet i Middelhavet på to dager

Skulle feire

Passasjerene var på vei over Tigris-elven til et populært piknikområde for å feire nowruz, som markerer inngangen på det kurdiske nyttåret og vårens ankomst.

Nowruz er også kjent som persisk nyttår og feires i områdene i Midtøsten og Sentral-Asia som i sin tid utgjorde det persiske riket. Feiringen har røtter tilbake til år 1700 før vår tidsregning og har innslag fra zoroastertradisjoner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder