SLUTTEN: INF-avtalen ble signert av Mikhail Gorbatsjov og Ronald Reagan i 1987. Nå har den kollapset. Foto: RONALD REAGAN PRESIDENTIAL LIBRARY

USA trekker seg fra atomavtale: Gorbatsjov spår kaos

Avtalen som siden 80-tallet har forbudt landbaserte atomraketter i Europa, kollapset fredag morgen. USA skylder på Russland, som ikke har trukket tilbake omstridte missiler innen seks måneders-fristen.

  • Alf Bjarne Johnsen

Med full støtte fra Norge og de andre NATO-landene, varslet president Donald Trump allerede i februar at avtalen ville falle bort 2. august dersom Russland ikke etterlevde den.

– USA vil ikke være part i en avtale som med overlegg blir brutt av Russland, sier USAs utenriksminister Mike Pompeo i en pressemelding fredag morgen.

– Russlands utvikling og utplassering av et missilsystem som bryter med avtalen, er en direkte trussel mot USA og våre allierte og partnere, sier Pompeo.

Ville ha pause

Russland har også bekreftet at avtalen er død. Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov oppfordrer USA til å gå med på en pause i bruk av mellomdistanseraketter for å erstatte avtalen.

– Vi har foreslått overfor USA og andre NATO-medlemmer å vurdere kunngjøring av et midlertidig opphold i bruken av mellomdistanseraketter, sier Rjabkov til det statlige nyhetsbyrået TASS.

les også

Atomforhandlingene brøt sammen. Lørdag kan våpenkappløpet starte igjen

Historisk avtale

INF-avtalen ble inngått i 1987 mellom USAs president Ronald Reagan og Russlands president Mikhail Gorbatsjov. Den førte til at begge land trakk tilbake sine mellomdistanseraketter med atomstridshoder fra europeisk jord.

Gorbatsjov, som nå er 88 år, kommenterte bortfallet av avtalen overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax torsdag.

– Dette skrittet fra USAs side gjør verdenspolitikken uforutsigbar og utviklingen kaotisk, sa Gorbatsjov.

les også

Putin ruster opp: Denne atomraketten truer Europa

NATO: Russland har skylden

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at Russland bærer ansvaret alene for at INF-avtalens forbud mot atomraketter i Europa nå opphører. Han beklager at Russland gjennom seks måneder ikke har vist vilje til å etterleve avtalen, slik at den utløper i dag.

– Vi vil svare balansert, men NATO har ingen planer om å utplassere nye atomraketter på bakken i Europa, la han til da han møtte pressen i Brussel fredag.

Russland har hele tiden avvist at de har brutt avtalen, men i juli bekreftet president Vladimir Putin at også Russland vil tre ut av avtalen.

INF-avtalen forbyr utplassering av landbaserte atomraketter med en rekkevidde mellom 500 og 5500 kilometer i Europa.

Les også

Mer om

  1. Atomvåpen
  2. USA
  3. Russland
  4. Nato

Flere artikler

  1. Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest

  2. Het sommer i NATO

  3. E-tjenesten advarer om våpenkappløp

  4. Stoltenberg om våpenkappløpet: Mulig det må bli verre før det blir bedre

  5. NATO søker samarbeid for å møte mulig trussel fra Kina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder