«ELIMINER BOLSONARO»: I flere land i verden var det fredag demonstrasjoner mot brannene i Amazonas, hvor de ber Brasils president Jair Bolsonaro gjøre mer for å beskytte regnskogen. Her fra Mexico City. Foto: Rebecca Blackwell / AP

Bolsonaro: EFTA har inngått handelsavtale med Brasil

Norge og andre EFTA-land har inngått en frihandelsavtale med Brasil, opplyser landets president Jair Bolsonaro. Regnskogfondet reagerer på avtalen.

  • NTB

Brasils president Jair Bolsonaro meldte fredag kveld at forhandlingene om frihandelsavtalen mellom det søramerikanske handelsforbundet Mercosur og EFTA-landene er avsluttet og at en avtale er inngått.

Hverken Norge eller de øvrige EFTA-landene, Sveits, Island og Liechtenstein har foreløpig kommentert resultatet av forhandlingene.

Næringsminister Torbjørn Røe har lørdag formiddag varslet at han vil møte pressen i forbindelse med avtalen.

les også

Amazonas-brannene: – Nå må regjeringen våkne

Bolsonaro uttaler at frihandelsavtalen med EFTA er et positivt resultat av regjeringens diplomatiske innsats for å åpne for handel mellom Brasil og andre land, skriver Reuters.

EFTA-landene har forhandlet om frihandelsavtalen med Mercosur parallelt med EU.

Må avklare

– Regjeringen må umiddelbart avklare om Norge har gått med på en avtale med Brasil, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

– Det er en skandale om Norge slutter seg til dette mens Amazonas brenner. Vi krever at regjeringen sier nei til handelsavtalen så lenge Brasil ikke gjør mer for å stanse avskogingen, sier han

– Irland har varslet at de vil si nei til EUs tilsvarende avtale med Mercosur. Det er trist at Norges regjering ikke bryr seg like mye om Amazonas. Her må klima settes foran penger, sier Lysbakken.

– SV vil foreslå å stoppe denne avtalen i Stortinget. Så lenge den ikke kombineres med krav om tiltak for å berge Amazonas må Norge si nei, mener han.

TRUES AV BRANNER: Bildet viser et område ødelagt av brann nær Humaita i Amazonas torsdag denne uken. Foto: Ueslei Marcelino / X02828

Elendig politisk håndverk

MDG lar seg ikke overraske dersom det stemmer at Norge har sluttført forhandlingene med Brasil og de øvrige Mercosur-landene.

– De signalene næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kom med på forhånd, viste at det var viktigst for regjeringen å få en avtale, ikke å bruke forhandlingene til å stanse avskogingen i Amazonas, sier MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad til NTB

– Vi forstår ikke hvorfor det hastet sånn med å få i stand en slik avtale. Timingen er eksepsjonelt dårlig. Dette kan Bolsonaro bruke i forhandlingene med G7-landene i helgen, sier han.

– Dersom det stemmer at avtalen er inngått, så er det elendig politisk håndverk fra regjeringens side og et svik mot regnskogen, sier Hermstad.

– Burde ikke inngått avtale

Regnskogfondet reagerer på at avtalen nå er inngått.

– Norge burde ikke inngått en avtale med Brasil så lenge avskogingen øker og skogbrannene ikke er stanset. Dette er helt legitime og rimelige krav i forhandlingene om en handelsavtale, sier generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet i en e-post til NTB.

les også

– Vi prioriterer kjøtt å spise, fremfor luft å puste i

Frankrike og Irland brukte fredag frihandelsavtalen til å presse fram tiltak for å hindre avskoging og slukke brannene i Amazonas. Også norske politikere har bedt regjeringen om å gjøre det samme.

Forhandlingene mellom EU og Mercosur ble avsluttet i juni, men den er ennå ikke ratifisert av medlemsstatene på begge sider.

Ber om å legge mer press

Eggen sier ødeleggelsene i Amazonas er en global krise og ber Norge bruke avtalen som brekkstang.

– Vi har tidligere sett at Brasil bedrer sin miljøpolitikk når de presses i forbindelse med handelsavtaler. Nå må Norge gjøre som andre europeiske land, nemlig å kreve en bedre politikk for Amazonas som betingelse for ratifisering av handelsavtalen, sier generalsekretæren.

les også

Skogbrannene i Amazonas: – En internasjonal krise

Norge stanset nylig en utbetaling på 300 millioner kroner som skulle bidra til å hindre avskoging. Politiske partier hjemme i Norge, som Rødt, SV og MDG, uttalte til NTB fredag at de mente det ikke er nok.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa til NTB samme dag at forhandlingene om avtalen forstått pågikk.

EFTA består av landene Norge, Island, Sveits og Liechtenstein.

Ber om null straff

Jair Bolsonaro uttalte til brasiliansk TV fredag kveld at han ber om at verdenssamfunnet ikke innfører straffer mot Brasil fordi det brenner i regnskogen i Amazonas.

– Det er skogbranner over hele verden, og dette kan ikke brukes som påskudd for mulige internasjonale sanksjoner, sa han.

På G7-møtet i helgen skal det ifølge franske myndigheter jobbes med konkrete tiltak som svar på brannene i Amazonas.

Bolsonaro mener «noen land» kommer til å forsvare Brasil på møtet. Hva disse tiltakene dreier seg om og hvem disse landene er, er uklart.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder