Barcelonas borgermester: – Dette kan ikke fortsette

Borgermesteren i Barcelona, Ada Colau, maner til ro etter flere døgn med opptøyer der over 400 mennesker er skadet.

NTB-AFP

– Dette kan ikke fortsette. Barcelona fortjener det ikke, sier den venstreorienterte borgermesteren i Spanias nest største by.

Den siste uroen brøt ut etter at spansk høyesterett mandag dømte ni katalanske politikerne til mellom 9 og 13 års fengsel for å ha arrangert den ulovlige folkeavstemningen om løsrivelse av regionen i 2017.

Titusenvis av katalanere gikk ut i gatene for å markere sin motstand mot dommene, radikale separatister lot etter hvert raseriet gå ut over politiet i Barcelona.

Han sto i de voldelige opptøyene: «Jeg vil skrive historie»

Natt til lørdag ble 152 mennesker skadd i sammenstøt i Barcelona, og også i andre byer i Catalonia kom det til sammenstøt der rundt 30 mennesker ifølge helsepersonell ble skadet.

Alt før nattens opptøyer opplyste myndighetene at over 500 mennesker var skadd i sammenstøt, det store flertallet av dem i Barcelona. Nærmere halvparten av de skadde skal være politifolk.

Les også: Norske Lisell havnet midt i kaoset

Deler av sentrum i den katalanske hovedstaden har de siste nettene lignet en krigssone, med harde sammenstøt mellom maskerte og steinkastende ungdommer som er møtt med tåregass., vannkanoner og gummikuler fra politiets side.

Les også: Bruker «hemmelig» app til å organisere Barcelona-demonstrasjoner

Lørdag morgen luktet det fortsatt av brente bildekk og tåregass, og kommunalt ansatte gjorde sitt beste for å fjerne knuste vindusruter, utbrente søppelkonteinere og brostein fra gater og fortau.

Ifølge det spanske innenriksdepartementet ble 83 mennesker pågrepet natt til lørdag, og disse kommer i tillegg til de 128 som er pågrepet i forbindelse med opptøyer tidligere i uken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder