USA hevder video beviser Irans skyld

USA mener at video og bilder viser at et iransk marinefartøy fjerner en udetonert mine festet til skroget på tankskipet Kokuka Courageous, skriver CNN.

Hele fire kilder i det amerikanske statsapparatet bekrefter torsdag overfor CNN at det finnes materiale som skal vise at Iran var involvert. Kildene har beskrevet materialet for CNN mot at de får forbli anonyme, fordi de deler sensitive, militære opplysninger.

Videoen er ifølge én av kildene tatt av et amerikansk militærfly og skal vise et iransk marinefartøy som beveger seg langs et av de ødelagte tankskipene, japanskeide Kokuka Courageous. En person om bord på den lille båten fjerner en udetonert mine, oppgir kilden.

Videoen ligger nå ute hos CNN.

Irans FN-delegasjon avviser i en uttalelse sent torsdag kveld kategorisk alle anklager fra USA om at Iran er ansvarlig for angrepene. Iran fordømmer angrepene på «sterkeste mulig måte».

Raskt ute

Kokuka Courageous er et av de to tankskipene som angivelig ble angrepet i Omanbukta torsdag. Det andre skipet var Front Altair, som er eid av John Fredriksens Bermuda-registrerte rederi Frontline.

USAs utenriksminister Mike Pompeo var raskt ute med å anklage Iran for å ha angrepet tankskipene, men kom ikke med noen bevis for anklagene.

les også

USA gir Iran skylden for de angivelige tankskip-angrepene

– Dette bygger på etterretning, på våpnene som ble benyttet, på hvilken ekspertise som trengs for å gjennomføre en slik operasjon og på tidligere iranske angrep mot skipsfart, sa Pompeo under en pressekonferanse.

Senere svarte Irans FN-delegasjon med å advare mot USAs handlinger preget av tvang, skremsler og ondskap.

les også

Dette har skjedd i Omanbukta: Drama i eksplosivt farvann

Fikk varsel

En av de andre CNN-kildene sier flere mindre iranske fartøy først ankom området der det amerikanske fartøyet USS Bainbridge befinner seg. Dette skal ha fått den amerikanske ledelsen til sende ut en kunngjøring med klar melding om at «ingen innblanding i USS Bainbridge eller dets oppdrag vil bli tolerert».

Det iranske marinefartøyet som fjernet minen, skal ha beveget seg inn i farvannene etter at USS Bainbridge, en amerikanske drone og et P-8-fly hadde vært i området i fire timer. Det amerikanske forsvaret har en teori om at iranerne var ute etter å fjerne bevis for at de hadde vært involvert i angrepene mot tankskipene, hevder kildene til CNN.

les også

USA tror Iran var involvert i skipssabotasjer

Avviser anklager

Talsmannen i Irans utenriksdepartement, Abbas Mousavi, avviser USAs anklager, skriver Reuters.

Han sier Iran har ansvaret for å oppretteholde sikkerheten i bukta, og at de reddet besetningen på de to tankskipene på kortest mulig tid. I tillegg mener han det er alarmerende at USAs utenriksminister Mike Pompeo beskylder Iran.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sa fredag at USAs anklager må ha være delvis for å sabotere diplomatiet, skriver Reuters. Dette skrev utenriksministeren i en twittermelding.

Skal ha sett flygende objekt

Mannskapet ombord tankskipet Kokuka Courageous skal ha sett et flygende objekt før den andre eksplosjonen på skipet. Med det avviser Yutaka Katada, president i japanske Kokuka Sangyo, at skipet ble truffet av torpedo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder