USA gir Iran skylden for de angivelige tankskip-angrepene

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at våpnene som er brukt og måten angrepene er utført på viser at det er Iran som står bak. – Eskalering i konflikten, sier ekspert.

– Det er USAs evaluering at den islamske republikken Iran er ansvarlige for angrepene, sier utenriksministeren på en pressekonferanse torsdag kveld norsk tid.

Uttalelsen kommer i etterkant av torsdagens angivelige angrep mot de to tankskipene Front Altair og Kokuka Courageous i Omanbukta.

Natt til fredag offentliggjorde også USA en video som de hevder viser at medlemmer av Irans revolusjonsgarde fjerner en udetonert mine fra det sistnevnte tanskipet, skriver CNN.

Saudi-Arabias utenriksiminister Adel al-Jubeir sier sent torsdag kveld at landet er enige med USA om at de var Iran som sto bak. Natt til fredag avviser Irans FN-delegasjon beskyldningene om at de står bak angrepene.

– USA og dets regionale allierte må slutte å hisse til krig, heter det i uttalelsen.

Iran påpeker at landet fordømmer angrepene på det sterkeste og krever uavhengig gransking.

Beskyldningene fra USA kommer i en tid der forholdet mellom de to nasjonene er svært spent.

BAKGRUNN: Drama i eksplosivt farvann

BESKYLDER IRAN: Mike Pompeo på en pressekonferanse torsdag i etterkant av de angivelige tankskipsangrepene. Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

– Ubehagelig situasjon

Jo Jakobsen, NTNU-professor og ekspert på internasjonal politikk, betegner dagens utvikling, dersom det stemmer at Iran står bak, som alvorlig.

– Dette er et godt steg på eskaleringsskalaen, men antagelig ikke nok til å få alt til å revne. Men det er en ubehagelig situasjon, både for landene dette gjelder og for verdensøkonomien. En krig mellom USA og Iran vil være fryktelig problematisk, for å si det mildt, sier Jakobsen til VG.

Jakobsen mener det er likhetstrekk mellom dagens hendelse, og angrepet på fire skip i området for noen uker siden, som antagelig har fått USA til å være raske med å rette pekefingeren mot Iran.

– Med forbehold om at Iran står bak, så er dette en måte for dem å signalisere til USA at de kan gjøre det farlig for skipstrafikken i et av verdens viktigste områder. Dette har en psykisk virkning på rederiene, landene i området og på amerikanerne, forklarer han.

FØRSTE SATELLITTBILDE: Dette satellittbilde ble tatt klokken 08.46 norsk tid torsdag og skal være det første tilgjengelige satellittbilde fra hendelsen. Foto: Copernicus Sentinel data (2019)/ESA/Produced and analysed by KSAT

Iran har truet med å ødelegge

Gjennom det trange stredet der dagens angivelige angrep ble utført fraktes oljen på tankskip istedenfor rørledninger. Iran har flere ganger tidligere truet med ødelegge for skipstrafikken på stredet dersom de ikke får selge olje.

– Om det er Iran som står bak så demonstrerer de nå at de har kapasitet og vilje til å ødelegge transporten, og det er en kolossalt alvorlig situasjon for verdensøkonomien.

For eksempel vil oljeprisen skyte i været, forklarer Jakobsen.

– For amerikanerne er dette forferdelig alvorlig og de blir nødt til å gjøre noe. Spørsmålet er bare hva.

– Dette er et spill, og amerikanerne vil jo helst ikke gå til noe angrep. De kommer nok til å trappe opp ved å sende ytterligere militærstyrker til området, for å signalisere at det nå virkelig er alvor. Men samtidig ønsker de ikke å ta det siste steget og gå til angrep. Slike konfliktspiraler går av og til for langt, sier Jakobsen.

Han mener imidlertid det vil være overraskende om en krig er like om hjørnet.

– Men vi kan i hvert fall forvente mer enn en tale fra Pompeo og en Twitter-melding fra Trump. Hvis Iran går for langt så må de svare. Men ved en krig må de virkelig mobilisere, og sende titusener eller hundretusener. Det kommer ikke til å skje nå, og vil i hvert fall være veldig overraskende.

Ifølge Reuters er USA i dialog med sine allierte angående hvordan internasjonal skipsfart kan beskyttes i området.

FNs generalsekretær António Guterres gikk tidligere torsdag ut å advarte mot en større konfrontasjon i området.

– De faktiske forhold må på bordet og det må klargjøres hvem som står bak. Om det er noe verden ikke har råd til, så er det en større konfrontasjon i Gulfregionen, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder