PROTESTERER: Store mengder demonstranter stormet parlamentsbygningen i Erbil søndag. Foto: Azad Lashkari Reuters

Det kurdiske parlamentet stormet av demonstranter

Etter at det ble kjent at Barzani går av som president i Kurdisan, har store mengder av hans tilhengere stormet parlamentsbygningen i Erbil

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Etter 1. november vil jeg ikke lenger utøve mine funksjoner, og jeg avstår fra å utvide mitt mandat, skriver Masoud Barzani, den regionale presidenten i irakiske Kurdistan, i et brev som ble lest opp for regionalforsamlingen i den kurdiske hovedstaden Erbil søndag, skriver NTB.

Da dette ble kjent søndag kveld, stormet et ukjent antall av hans tilhengere den kurdiske parlamentsbygningen i Erbil, melder Reuters. Det rapporteres om skyting, og noen av demonstrantene skal være bevæpnet med klubber.

– Dette er symbolsk. Demonstrantene markerer at deres store frigjøringshelt har blitt tvunget av verden, amerikanerne og Irak, til å gå av – det er dette de viser sinne mot, forklarer Henrik Thune, direktør i NOREF.

Tok initiativ til omstridt folkeavstemning

I september tok Barzani nemlig initiativ til en folkeavstemning i Nord-Irak om løsrivelse fra sentralregjeringen i Bagdad. Valgdeltakelsen var høy: 72 prosent av de stemmeberettigede stemte, og det endte med et overveldende 93 prosent flertall for løsrivelse, ifølge den irakisk-kurdiske avisen Rudaw.

Sentralregjeringen i Bagdad mener folkeavstemningen bryter grunnloven. Barzani har siden dette vært under hardt press fra opposisjonen i irakisk Kurdistan om å trekke seg.

– Han gjennomførte folkeavstemningen mot alle odds – mot ønsket til amerikanerne, Bagdad og midt imot Iran, forklarer Thune.

Peshmerga-talsmann til VG: – Vesten har sviktet oss

Går av som frigjøringshelt

Kurderne er en av verdens største folkegrupper, og har vært en sentral alliert for USA i kampen mot IS. Til nå har Barzani sittet som president for den sekulære de facto-selstyrte regjeringen i kurdiske Erbil, men et stort antall kurdere ønsker at området skal erklæres som en egen stat: Kurdistan.

– Barzani var den store helten i kampen mot IS for to år siden. Han ble til og med nominert til «Man of the year» i TIME magazine for sin kamp mot IS. Så gikk han på en innenrikspolitikk smell ved å sette i gang folkeavstemningen, mener Thune.

Det er nemlig ingen andre stater som støtter Kurdistan som en uavhengig stat. USA, som har vært Kurdistans viktigste allierte, har andre interesser å beskytte. De vil bevare et godt forhold til Iran og Tyrkia.

– Det er kurdernes bitre historie. De har blitt ofre for stormaktenes interesser.

Irak: Vil ta tilbake «Hver eneste meter» fra kurderne.

Symbolsk avgang

Selv om Barzani avgang har vakt sterke reaksjoner hos kurderne, mener Thune ikke at det har stor betydning utover det symbolske.

– Han skulle egentlig ha gått av for to uker siden, men han har blitt sittende på grunn av krigen mot IS. Nå kan han gå av som Kurdistans frigjøringshelt, med kraftig ære i behold.

KOMMENTAR: Kurdernes mareritt.

Han tror Barzani antakelig vil erstattes av en i nær familie.

– Kurdisk politikk er tilsynelatende demokratisk, men er egentlig drevet av økonomiske interesser og familiebånd. De har nok kontroll på arverekkefølgen.

Han tror Irak vil la kurderne fortsette å ha kontroll i de tre kurdiske provinsene i Nord-Irak som de har kontroll over idag, selv om de har invadert det de mener er «omstridte områder», som oljebyen Kirkuk. Der mener både kurderne i Nord-Irak og sentralmyndighetene i Bagdad at de er de rettmessige eierne av områdene.

Irak gikk til angrep mot kurdisk oljeby: Norske soldater har trent begge sider

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder