MØTET: På dette bildet, som Donald Trump selv la ut på Twitter i mars i fjor, er George Papadopoulos nummer tre fra venstre. Trump hevdet anledningen var et møte med hans sikkerhetspolitiske rådgivere. Foto: AP

CNN: Donald Trump avviste ikke forslag om Putin-møte

WASHINGTON, D.C. (VG) Da en rådgiver for Trump-kampanjen foreslo å arrangere et møte mellom den daværende presidentkandidaten og Russlands president var ikke Donald Trump avvisende til forslaget.

  • Jostein Matre

Artikkelen er over to år gammel

Det melder CNN, som har snakket med en som var i rommet da forslaget kom opp.

Og hvem var rådgiveren?

Det skal ha vært George Papadopoulos, som for en måned siden ble pågrepet av FBI, og siden har innrømmet å ha løyet om sin kontakt med russere med nær tilknytning til Russlands myndigheter. Han samarbeider nå med spesialetterforsker Robert Muellers team. De etterforsker om det har vært en konspirasjon mellom Trump-kampanjen og Russland.

Sa verken ja, eller nei

Ifølge rettsdokumenter skal Papadopoulos ha foreslått et møte mellom kandidat Trump og Vladimir Putin under et møte med utenrikspolitiske rådgivere 31. mars 2016. Rådgiveren skal ha forklart at han hadde kontakter som kunne få dette til å skje.

Trump avviste ikke forslaget.

– Han sa ikke ja, men han sa heller ikke nei, sier CNNs kilde, som ikke ønsker å gå mer i detaljer rundt Trumps respons til forslaget.

En som derimot avslo forslaget var Jeff Sessions, som i dag er Trumps justisminister. Det bekrefter også en annen kilde til CNN.

Likevel har Papadopoulos, igjen ifølge rettsdokumenter, fortalt FBI at han følte seg oppfordret til å forsøke å få arrangert et møte mellom Trump-kampanjen og russiske myndigheter.

Ifølge amerikansk lov er det ikke tillatt å få hjelp i presidentvalgkampen fra utenlandske interesser.

Ingen kommentar

Hverken Det hvite hus, justisdepartementet, eller Papadopoulos’ advokat har ønsket å kommentere CNNs opplysnigner, men pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, sa mandag at presidenten ikke husker detaljer fra det aktuelle møtet.

– Det var et kort møte som skjedde for en god stund siden. Det var den eneste gangen denne gruppen møttes, sa Sanders.

Hun avviste også at Papadopoulos hadde en sentral rolle i Trump-kampanjen. Hun sa at han deltok på ett møte og var der frivillig og ulønnet.

– Jeg mener Papadopoulos er et eksempel på noen som gjør noe galt mens presidentens kampanje gjorde det riktige, sa hun tirsdag.

Donald Trump har også selv i en twittermelding gitt uttrykk for at rådgiveren ikke var en sentral person. I et lydopptak fra innledningen til møtet i mars 2016 omtaler han likevel Papadopoulos som «en strålende fyr».

Hope Hicks blir avhørt

Mandag ble også Trumps tidligere kampanjesjef Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates arrestert av Muellers team. De er siktet for blant annet konspirasjon mot USA, hvitvasking av penger og skatteunndragelse. Begge nekter straffeskyld, men er satt i husarrest.

I siktelsen er det ikke nevnt noe om Trump-kampanjen, men eksperter VG har snakket med denne uken tror Mueller vil bruke siktelsene mot dem til å presse dem til å samarbeide i Russland-etterforskningen. Med mindre de vet at presidenten uansett vil benåde dem, noe han tirsdag ikke ville svare på om han tenker å gjøre, kan de oppnå strafferabatt dersom de forteller det de eventuelt måtte vite.

Onsdag ble det kjent at en annen nær medarbeider av Donald Trump, Hope Hicks, som er kommunikasjonssjef i Det hvite hus, og som har vært en del av Trumps team siden starten av presidentkampanjen, denne måneden vil bli avhørt av spesialetterforsker Robert Mueller.

Mer om

  1. USA
  2. USA-valg 2016
  3. Russland

Flere artikler

  1. Kilder om Trump: «Kokte» da han fikk vite om siktelsene

  2. Trumps team: Løy fem ganger om Air Force One-brevet

  3. De mistenkelige sporene mot Trumps team

  4. Jusprofessor om siktelsene: Derfor er dette kritisk for Trump

  5. Russland-etterforskningen: Dette er de siktet for

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder