HISTORISK: Skatter fra den egyptiske faraoen Tutankhamon stilles ut for første gang Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters Reuters

Skatter fra Tutankhamons gravkammer stilles ut for første gang

For første gang siden de ble funnet i 1922, stilles flere skatter fra gravkammeret til den egyptiske faraoen Tutankhamon ut for publikum.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Minst 55 stoffbiter dekorert med gull som ble funnet i faraoens grav, er blant skattene som nå stilles ut, sier den tyske kuratoren Christian Eckmann til NTB.

Stoffbitene har vært lagret på Det egyptiske museet i Kairo siden de ble funnet, og har verken blitt restaurert eller vitenskapelig undersøkt, ifølge Eckmann.

– De bitene kan kobles til Tutankhamons hestestridsvogner. De var dessverre i svært dårlig stand, sier kuratoren.

Inntakt grav etter 95 år

Noen av stoffbitene viser tradisjonelle egyptiske motiver, mens andre er pyntet med mønstre som var svært vanlige i landene øst for Middelhavet inn i det andre årtusen f.Kr.

Den egyptiske antikvitetsministeren Khaled el-Anani åpnet onsdag utstillingen. Den markerer også 115-årsjubileet til Det historiske museet, som også er kjent som Det egyptiske museet, i landets hovedstad.

UNIKT: Utstillingene av skattene åpner onsdag og markerer også 115-årsjubileet til Det egyptiske museet i Kairo. Foto: Khaled Desouki AFP

Tut-ankh-Amon besteg tronen som niåring og var farao i Egypt i perioden 1334 til 1325 f.Kr. Den nærmest intakte graven hans ble oppdaget av den britiske arkeologen Howard Carter i den sagnomsuste Kongenes dal i Luxor i 1922.

Der fant han blant annet sarkofagen med Tutankhamons mumifiserte levninger inni. I motsetning til de fleste andre gravkamrene som ble oppdaget i dalen, var den ikke blitt plyndret i oldtiden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder