PÅ SKYTEBANEN: Til nå ukjente bilder viser Tjostolv Moland (til venstre) og Joshua French (til høyre) med kamuflasjeutstyr og våpen sammen med SIG-sjef Torgeir Friksen (i midten). Tidligere statssekretær Koigi wa Wamwere mener det er helt urealistisk at Kenyas president skulle ønske å få trent opp en egen elitestyrke. Foto: PRIVAT/ROAR D. MOLTUBAK

- Urealistisk at presidenten skulle ønske elitestyrke

(VG Nett) Tidligere statssekretær i Kenya, Koigi wa Wamwere, utelukker at president Mwai Kibaki skulle ha ønsket en egen elitestyrke, slik de drapsdømte nordmennene i Kongo skal ha fått tilbud om å trene opp.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Torsdag meldte TV2 at Tjostolv Moland og Joshua French skal ha planlagt å trene opp en elitestyrke i Kenya. Denne styrken skulle bestå av 120 soldater og være direkte underlagt presidenten i Kenya. Med på prosjektet var også nordmannen Torgeir Friksen, leder av sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG).

TV-kanalen har fått tak i dokumenter som viser at Moland hadde satt opp en kontrakt som skulle inngås mellom SIG og kenyanske myndigheter. I et intervju med TV2 hevder SIG-sjef Torgeir Friksen at de ble lurt. Personene som hevdet å kunne gi nordmennene en stor kontrakt med kenyanske myndigheter, viste seg likevel ikke å ha de fullmaktene han skulle ha.

LES OGSÅ:- Moland og French planla elitestyrke i Afrika

- Tviler sterkt

Professor Bård Anders Andreassen ved Norsk senter for menneskerettigheter ved UiO har fulgt utviklingen i Kenya i 20 år. I dagens papirutgave av VG sier Kenya-eksperten at dagens myndigheter i Kenya overhodet ikke ville ha vært med på et slikt eventyr, og får støtte av Koigi wa Wamwere:

- Jeg tviler sterkt på at president Mwai Kibaki ville være del av noe sånt. Dette er noe som verken ligger til hans personlige natur eller historie. Hvis han skulle ha ønsket å trene noen slik spesialstyrke, måtte det vært like etter valg-uroen tidlig i 2008, sier Koigi wa Wamwere til VG Nett.

LES OGSÅ:Kaos foran kongo-ankesaken

- Har kontroll med politi og militære

Kenyaneren Koigi wa Wamwere bodde mange år i Norge, og er her hjemme mest kjent som menneskerettighetsaktivist. Han har også vært representant i det kenyanske parlamentet, og har sittet høyt i statsapparatet i Kenya under Kibakis forrige regjering. Der var han statssekretær i informasjonsdepartementet, og assisterende informasjonsminister.

- I dagens koalisjonsregjering er det president Kibaki som har kontroll over politiet og militæret. Presidenten er trolig den siste personen til å ville bygge opp en egen styrke, sier wa Wamwere til VG Nett.

Han legger til at heller ikke presidentens argeste rival under valget i 2007, nåværende statsminister Raila Odinga, ville være interessert i en egen spesialstyrke.

LES OGSÅ:Drapsdømte nordmenn nektes å legge frem nye bevis

- Ulovlige grupper eller utenlandske krefter

- Ingen med makt i dette landet er interessert i noen ekstra elitestyrke, politikken har forandret seg. De eneste som eventuelt kunne vært interessert i å få trent opp en elitestyrke, slik jeg ser det, er de ulovlige militære gruppene eller utenlandske krefter, sier Koigi wa Wamwere til VG Nett.

Morten Furuholmen, som representerer Moland og French, sa til TV2 torsdag at saken dreier seg om en forespørsel fra en som utga seg å være fra den kenyanske ambassaden, men at avtalen aldri ble undertegnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder