IKONISK: I 1972 sto fotografen Nick Ut på en vei utenfor landsbyen Trang Bang og så livredde barn som skrek av smerte løpe mot ham. Dette øyeblikket ble foreviget på fotofilm og kjent over hele verden som et uttrykk for smerten Vietnamkrigen påførte folket. Foto: Nick Ut/AP

Historien om det ikoniske bildet av «napalm-jenta»

Med smeltet hud på kroppen løp den da 9 år gamle Kim Phuc mot en ung fotograf under Vietnamkrigen. Nick Ut ble hennes redning og hennes forbannelse.

  • Masha Dundic

Artikkelen er over syv år gammel

Vietnam, 8.juni 1972. Frykten, redselen og smerten er tydelig i ansiktene til barna på bildet. Et ansikt er likevel mer hjerteskjærende enn resten.

Den unge jenta løper nedover hovedveien fra landsbyen Trang Bang i Vietnam. Hun løper naken med smeltet hud på kroppen, forårsaket av napalm-bomber som ble sluppet over landsbyen hvor hun og familien hadde tatt tilflukt i - i tre dager.

Napalm er en brannbombe med et geleaktig innhold som brenner i høy temperatur. Det brenner lenge og er vanskelig å slukke.

Denne saken ble først publisert i 2012, men er oppdatert noe etter de siste dagers debatt rundt bildet.

ARR: Jenten på bildet, Kim Phuc, fotografert av Nick Ut (mannen som tok bildet i 1972) i 2015. Foto: Nick Ut AP

Sjokkerte verden

Ni år gamle Kim Phuc er i så store smerter at hun ikke legger merke til de utenlandske fotografene som har samlet seg foran dem. Hun legger ikke merke til den unge AP-fotografen Nick Ut som knipser et bilde av henne i et grufullt øyeblikk som sjokkerte hele verden få dager senere.

Like etter at Ut festet øyeblikket til film, besvimte jenta som hylte «så varmt, så varmt».

- Jeg gråt da jeg så henne løpe, sier AP-fotografen.

Nick Ut hadde mistet sin bror, som også jobbet i nyhetsbyrået AP under Vietnamkrigen, ved det sørlige Mekong-deltaet.

- Hvis jeg ikke hadde hjulpet henne, hvis noe hadde skjedd og hun døde - jeg tror jeg hadde tatt mitt eget liv etterpå, sa Ut i et intervju senere.

Den da 21 år gamle fotografen tok med seg jenta til et nærliggende sykehus, hvor personalet først avviste å behandle henne. Da viste vietnamesiske Ut sitt amerikanske pressebevis og krevde at hun fikk behandling, et krav som ble oppfylt.

Hun ble senere flyttet til et større sykehus som var det eneste i området som hadde kompetanse til å behandle skadene hennes.

Les også: Vietnamkrigen krevde fortsatt liv i 2012

Dype arr

I 13 måneder gjennomgikk Kim Phuc smertefull behandling for brannskadene på kroppen. De psykiske arrene var langt dypere enn de fysiske.

I et intervju fortalte Phuc at hun hadde vanskelig for akseptere arrene som var over 30 prosent av kroppen hennes.

FAMILIE: Nick Ut reddet Kim Phuc fra napalm-døden. Her er han på besøk hos jenta i 1973. I dag kaller han Kim for datteren sin. Hun kaller ham for onkel. Foto: AP

- Jeg er stygg og er ikke normal lenger, tenkte hun.

Etter uttallige hudtransplantasjoner og behandlinger fikk hun reise hjem. Nick Ut hadde allerede vunnet Pulitzer-prisen for bildet av henne, men hun ville bare hjem og få være et barn igjen.

Den gleden varte ikke lenge da de kommunistiske styrkene i Nord-Vietnam tok kontroll over Sør-Vietnam og krigen tok slutt i april 1975.

Vanskelige år

Medisinsk behandling og smertestillende ble dyrt og vanskelig å få tak i for jenta som nå hadde kommet i tenårene. Hun slet fortsatt med sterke hodepiner og smerter i kroppen.

I årene som kom jobbet hun hardt for å oppfylle drømmen om å bli lege.

Til slutt kom hun inn på medisinstudier, men drømmen ble kortvarig da de kommunistiske lederne i landet forsto verdien av bildet av «napalm-jenta».

Hun ble tvunget til å gi opp studiene og ble brukt som en propaganda-dukke for myndighetene.

Myndighetene arrangerte møter for Kim Phuc med utenlandske journalister, møter som ble nøye overvåket av kontrollører fra myndighetene. Alt hun sa i intervjuene ble transkribert.

- Jeg ville bare flykte fra det bildet. Jeg ble brent av napalm og ble et offer for krigen, men i oppveksten ble jeg en annen type offer.

Les også: Norge meglet under Vietnam-krigen

Et nytt liv

Senere fikk den nå unge kvinnen reise til Cuba for å studere videre etter at statsministeren i hjemlandet hadde blitt rørt av hennes historie. Likevel følte hun seg ikke fri. Hun ville unnslippe hjemlandet, hun ville befris fra bildet som fulgte henne hvor enn hun gikk.

På Cuba fikk hun møte mannen som både gjorde henne kjent og reddet livet hennes. Nick Ut kom på besøk, men hun ble så tett overvåket at hun ikke kunne spørre ham om hjelp til å flykte.

VERDENSKJENT: Fotograf Nick Ut (t.v) og Kim Phuc møtte dronning Elizabeth under åpningen av et vitenskapsmuseum i 2000 i London. På museet står bildet av Phuc, tatt av Ut. Foto: AP

Men ikke lenge etter bød sjansen seg. I 1992 møtte Phuc en vietnamesisk mann under studiene på Cuba. De giftet seg og bryllupsreisen gikk til Moskva i Russland. På vei tilbake til Cuba mellomlandet flyet i Toronto i Canada for å fylle flydiesel.

De ble aldri med flyet videre til Cuba, istedenfor søkte de politisk asyl i Canada. Nå var hun endelig fri.

Kim Phuc kontaktet sin redningsmann for å fortelle nyheten. Han oppfordret henne til å fortelle verden historien sin, men hun var ferdig med å stille opp på bilder og gi intervjuer. Hun ville bare ha et normalt liv.

MINNES: I mars 2012 vendte Nick Ut tilbake til Trang Bang for å se stedet hvor han tok bildet som tjente ham en Pulitzer-pris. Foto: AP


Det tok likevel ikke lang tid for media å finne ut at hun bodde i området rundt Toronto. Da valgte hun å ta kontroll over situasjonen og en bok ble skrevet om hele hennes historie i 1999.

I dag er Kim Phuc 53 år, tobarnsmor, FN-ambassadør for krigsofre og kan endelig se på bildet av henne selv løpe naken og forstå hvorfor det er så mektig.

- De fleste mennesker vet om bildet av meg, men veldig få vet om livet mitt, sier Phuc.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder