TRENER: Den israelske marinen har de siste ukene drevet intensiv trening i hvordan den skal stanse skipene som vil forsøke å bryte blokaden av Gazastripen. Foto: IDF

Slik skal Israel stanse Gaza-konvoien: Israel: - Vi skal overraske aktivistene

(VG Nett) Her trener den israelske marinen på bording av aktivist-skipene som om kort tid skal forsøke å bryte den israelske blokaden av Gazastripen.

Artikkelen er over åtte år gammel

Den internasjonale konvoien av mellom 15 og 20 skip er nå i siste fase av planleggingen av aksjonen, som har som mål å bringe store mengder varer inn til den palestinske sivilbefolkningen i Gaza i slutten av juni.

LES OGSÅ: Støre advarer egne Gaza-aktivister

Samtidig er den israelske marinen i høyeste beredskap. Statsminister Benjamin Netanyahu har gitt klar ordre om at konvoien skal stanses før den når kysten.

Intensiv trening

Talsmann for det israelske forsvaret, Bjørn Hermann, bekrefter overfor VG Nett at store deler av marinen vil delta i den omfattende operasjonen for å hindre konvoien i å nå fram til Gaza.

- Vi har drevet intensiv trening de siste ukene. Vi planlegger å overraske aktivistene, sier Hermann.

RAPPORT: - Israels Gaza-blokade rammer hjelpearbeid

Bildene VG Nett har fått eksklusiv tilgang til er tatt i forbindelse med det siste treningstoktet denne uken, og viser blant annet soldater som trener på bording i åpen sjø.

Saken fortsetter under bildet!

BREDSKAP: Store deler av den israelske marinen er i beredskap i forbindelse med Gaza-konvoien. Foto: IDF

Hermann ønsker ikke å gå i detalj om hvilke konkrete planer marinen har, men understreker at målet er å stanse skipene med «myke midler».

Ni aktivister ble drept, og flere alvorlig skadet da israelerne bordet skipet «Mavi Marmara» under det forrige forsøket på å bryte sjøblokaden i mai i fjor.

- Vi har lært mye av det som gikk galt den gangen. Vi er mye bedre forberedt, og håper at vi skal kunne gjennomføre operasjonen med et minimum av maktbruk, sier Hermann.

VGTV: Her slår aktivistene soldatene med jernstenger

- Krevende operasjon

Han innrømmer likevel at det er en vanskelig oppgave å stanse aktivistene, som er fast bestemt på å bryte gjennom marinens blokade.

- Det er uten tvil en krevende operasjon. Vi har fått en klar ordre fra regjeringen om at skipene skal stanses. Mye er derfor avhengig av hvordan aktivistene vil reagere, men vi vil gjøre alt for å unngå at noen blir skadet, sier Hermann.

LES OGSÅ: Gaza-aktivister forberedt på å dø som martyrer

En høyerestående israelsk offiser bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at marinen har endret taktikk i et forsøk på å unngå en gjentakelse av fjorårets blodbad. Samtidig oppfordrer han aktivistene bak konvoien om ikke å utfordre Israel.

- Vi vil overhodet ikke slippe skip inn til Gaza, sier han.

Trekker seg

Fredag ble det klart at det tyrkiske fartøyet Mavi Marmara likevel ikke kommer til å delta i årets konvoi. I følge en talsmann for organisasjonen IHH er det tekniske årsaker til at båten ikke blir med på konvoien.

- Etter ødeleggelsene som ble påført Mavi Marmara i fjor, er vi ikke i stand til å gå til sjøs, sier IHH-president Bukent Yildirim, ifølge nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: SV-Chaudhry trekker seg fra Gaza-konvoi

Mavi Marmara er det klart største skipet i konvoien. Likevel understreker talsmann for den europeiske grenen av kampanjen, Dror Feiler, at resten av konvoien vil seile som planlagt, skriver avisen Ynet.

- Vårt mål er å komme til Gaza. Vi har ingen voldelige intensjoner. Vi ønsker bare å få hevet den ulovlige blokaden av Gaza en gang for alle, sier Feiler.

DREPT: Ni aktivister mistet livet da den israelske marinen bordet skipet Mavi Marmara på vei til Gaza i mai i fjor. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder