Verdenssamfunnet er slett ikke enig i om Syrias president Bashar al-Assad bør få en internasjonal reprimande for å bruke vold mot regimekritiske demonstranter. Russland advarer andre land mot å ta parti med opprørerne både i Syria og andre nordafrikanske land. Bildet er tatt i den syriske kystbyen Banias 19. april. Foto: AFP

Turbulent FN-møte om Syria

Landene i FNs sikkerhetsråd er dypt uenige om hvordan verdenssamfunnet skal håndtere Syria og hvilke signaler som bør gis til det syriske regimet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Under et møte i Sikkerhetsrådet onsdag kveld røk flere land nærmest i tottene på hverandre på grunn av de vidt forskjellige holdningene til hvordan Syria-krisen bør takles. Mens vestlige land som Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Portugal og USA ønsket en resolusjon som fordømmer voldsbruken i Syria, la Russland og Kina ned veto mot forslaget. Også Libanon stemte imot.

Les også: Russland ber Syria granske sivile dødsfall

Saken avslører en stadig dypere internasjonal splittelse om hvordan verden og FN bør håndtere opprørene i Nord-Afrika og Midtøsten.

Kritisk til innblanding

Russland, som er en nær alliert av det syriske regimet, fremholdt at bruken av militærmakt mot demonstranter i Syria ikke utgjør noen trussel mot internasjonal stabilitet. En slik trussel vil imidlertid oppstå hvis andre land blander seg for mye, mener russerne.

- En virkelig trussel mot den regionale sikkerheten vil kunne oppstå hvis det blir innblanding utenfra i Syrias indre anliggender, sa Aleksandr Pankin, Russlands viseambassadør i FNs sikkerhetsråd. Han advarte også verdenssamfunnet mot å ta parti, både i konflikten i Syria og i andre arabiske land.

- Slike tilnærminger fører til en endeløs voldssirkel. Det en slags invitasjon til borgerkrig, sa Pankin.

Kina frykter spredning

Også Kina tok til orde for en mer forsiktig tilnærming og fremholdt at hjelpen til Syria må være «konstruktiv».

- Hvis disse sakene ikke håndteres på skikkelig vis, kan de true fred og stabilitet i andre regioner, sa Kinas FN-ambassadør Li Baodong.

Frankrike og USA ønsker på sin side å trappe opp presset mot Syrias president Bashar al-Assad.

Mens USAs FN-ambassadør Susan Rice insisterer på at Assad må «endre kurs nå», tok Frankrikes utsending Gerard Araud til orde for at det må iverksettes «kraftige tiltak» mot regimet hvis det fortsetter å bruke vold.

Libya splitter

De sterke motsetningene i Sikkerhetsrådet skyldes i stor grad utviklingen i Libya, der en FN-resolusjon har åpnet for bruk av militære midler for å «beskytte sivile». Ingen land la ned veto mot resolusjonen, blant annet fordi også arabiske land ønsket at andre land skulle sørge for en flyforbudssone over Libya.

I ettertid har det imidlertid oppstått stor uenighet om hvordan resolusjonen er blitt tolket av landene som nå gjennomfører militæroperasjoner i Libya.

Blant de fremste kritikerne er Russland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder