ALVOR: Innenriksminister Jan Jambon under stortingshøringen om antiterrorisme fredag 25. Foto: Laurie Dieffembacq Afp

Stoppet ikke etterlyst terrorist: Skylder på politimann

Den belgiske innenriksministeren gir en politibetjent skylden for at selvmordsbomber El Bakraoui ikke ble stoppet tidligere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag forklarte innenriksminister Jan Jambon seg for det belgiske parlamentet. Han og justisminister Koen Geens søkte torsdag om å få gå av, men statsminister Charles Michel nektet dem avskjed.

Etter terrorangrepene i Brussel tirsdag har flere, både nasjonalt og internasjonalt, vært kritiske til belgisk etterretningstjeneste som ikke har stoppet flere kjente og etterlyste jihadister.

Bombene i Brussel: Dette vet vi så langt

Til NBC News sier amerikanske og franske kilder at belgierne har vært for lite aggressive i jakten på terrormistenkte, og at de også har vært dårlige til å dele informasjon mellom politidistriktene.

At Salah Abdeslam etter terrorangrepet i Paris klarte å gjemme seg i 125 dager i Brussel-nabolaget han vokste opp i, er også uforståelig for mange.

Avskjedssøknadene fra ministerne var angivelig også begrunnet med at den antatte selvmordsbomberen Ibrahim El Bakraoui ikke ble tettere fulgt opp etter at han ble utvist fra Tyrkia for mistanke om tilknytning til terrorvirksomhet.

De to bombemennene som angivelig døde i flyplassangrepet, er identifisert som Ibrahim El Bakraoui (29) og Najim Laachraoui (24). Sistnevnte er mistenkt for å være mannen bak eksplosivene i både Paris og Brussel, ifølge The Telegraph.

Les også: Brussel-terrorister knyttes til Salah Abdeslam

Politiforbund reagerer

Ifølge belgiske Le Soir og De Redactible, har Jan Jambon nå lagt skylden på en belgisk liaison-offiser som var ansvarlig for kommunikasjonen mellom belgisk og tyrkisk politi:

– Jeg kan bare konkludere med at en person har vært uaktsom, for å si det mildt. Personen har ikke vært veldig proaktiv, ikke veldig engasjert. En person fra justisvesenet har gjort en tabbe, sa han ifølge Le Soir.

MISTENKT SELVMORDSBOMBER: Ibrahim El Bakraou, avbildet av tyrkisk politi i juli 2015. Foto: Afp

Lørdag reagerer politiforbundet VSOA på innenriksministerens uttalelser.

– Noe slikt har vi aldri sett før, at en innenriksminister setter en politimann i gapestokken, uten at han kan forsvare seg og uten at det er gjort noen undersøkelser først, sier VSOA-talsperson Vincent Houssin til De Redactible.

Han hevder ansvaret ligger hos politikerne selv.

VG-spesial: Dette er ofrene i terrorangrepene i Brussel

Det er vedkommende som er liaison-offiser mellom belgiske og tyrkiske politimyndigheter som får skylden for ikke å ha overført relevant informasjon om arrestasjonen av El Bakraoui i Tyrkia på korrekt vis, eller i tide.

Ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble Ibrahim El Bakraoui pågrepet i provinsen Gaziantep i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria i juni i fjor. Måneden etter ble han deportert til Nederland. Myndighetene i både Nederland og Belgia ble formelt varslet, opplyser Erdogan ifølge nyhetsbyrået AP.

Den belgiske liaison-offiseren skal forklare seg for det belgiske parlamentets granskningskommisjon på et senere tidspunkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder