Togspor-raneren: - Tilgi meg

(VG Nett) 28-åringen som ranet og forlot svenske Johnny i jernbanesporet, er varetektsfengslet mens han venter på tiltale.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det brutale ranet skjedde på en jernbanestasjon natt til lørdag i forrige uke og ble fanget opp av overvåkningskameraene på stasjonen. Videoen, som viser Johnny (38) bli ranet, etterlatt og overkjørt av toget, har gått verden rundt.

Johnny var full da han falt ned i jernbanesporet og besvimte. Mirakuløst nok overlevde han å bli overkjørt av toget, selv om han ble hardt skadet.

- Tilgi meg

Mannen (28) som hoppet etter Johnny, ikke for å redde ham, men for å stjele hans mobil, lommebok og gullsmykke, tilstod ranet i politiavhør på søndag. I dag ble han fengslet i påvente av tiltale.

- Tilgi meg for de feilene jeg har gjort her, sa 28-åringen gjennom en tolk under fengslingsmøtet, ifølge Svenske Dagbladet.

Mannen hevder at han kom til Sverige i august før å søke asyl, noe han ennå ikke har gjort.

Retten besluttet å varetektsfengsle mannen fordi de anser det som overveiende sannsynlig at han vil forlate landet dersom han er på frifot.

Måtte amputere

På spørsmål fra dommeren om han måtte stjele for å forsørge seg selv, svarte han:

- Jeg hadde ikke penger til mat og ingenting til å behandle beina mine.

Johnny, som ble overkjørt av toget, har måttet amputere venstre bein som følge av skadene han fikk. Lørdag sendte han en hilsen fra sykesengen.

28-åringen er varetektsfengslet frem til 2. oktober, da tiltale i saken vil komme. Mannen vil trolig bli tiltalt for grovt ran og heleri.

Debatt om ny lov

Den sannsynlige tiltalen har satt i gang en debatt i Sverige om det burde finnes en lov som gjør det straffbart å ikke redde et menneske i livsfare.

- Dette er helt forferdelig. Det burde få større konsekvenser enn at han dømmes for grovt tyveri. Slik jeg ser det er dette et eksempel der en straff for å ikke redde liv er på sin plass, mener Caroline Szyber fra Kristdemokraterna.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder