Her raider økseranere på motorsykkel kjøpesenteret

(VG Nett) Minutter senere forsvinner ranerne etter å ha forsynt seg med dyre luksusklokker.

Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Bevæpnet med økser og balltrær, slo de seks mannlige ranerne til mot kjøpesenteret Brent Cross i nordvest London ved ti-tiden tirsdag morgen.

Det hele ble filmet på kjøpesenterets overvåkningskameraer, og opptaket er nå frigitt av engelsk politi.

På videoen ser man hvordan ranerne kjører de tre motorsyklene med to mann på hver inn i kjøpesenterets første etasje, og frem til gullsmedbutikken Fraser Hart.

Her holdt en av de maskerte mennene kunder på avstand med en øks, mens de andre to knuste vinduene på butikken og røsket med seg klokker fra de verdifulle merkene Rolex og Cartier, samt andre smykker, skriver The Sun.

Saken fortsetter under bildet

SJOKKRAN: De seks ranerene kjørte motorsyklene inn på kjøpesenteret og forsvant etter å ha tatt med seg verdifulle klokker og smykker. Foto: Rick Treister / Rex Features / All Over Press

- Mirakuløst at ingen ble skadet

Det hele skal ha vært over svært raskt, sier et øyenvitne til avisen.

- De kjørte svært fort. Plutselig begynte de å slå på butikkvinduene. Jeg løp vekk fra stedet og inn i en butikk, sier Andrew Halliday.

De tre motorsyklene ble funnet henslengt ved en golfbane 15 minutter etter at ranet skjedde, opplyser politiet.

- Det er mirakuløst hvordan ingen ble skadet i gårsdagens sjokkerende hendelse. De mistenkte brydde seg ikke om sikkerheten til publikum og de kunne enkelt ha kjørt ned kunder eller ansatte. Vi oppfordrer alle som kan ha sett noe til å kontakte oss, sier Harry Hennigan, politioverbetjent i Metropolitan-politiet.

Ingen av motorsyklene i det nøye planlagte sjokkranet skal ha hatt kjennemerker, men skal ha blitt gitt team-nummer av gjengene, skriver The Sun.

Saken fortsetter under bildet

KJØRTE INN: Motorsykkelranerene skal ha kjørt inn på kjøpesenteret fra denne inngangen. Foto: Google Street View

- Forventet ikke motstand

Den profilerte krimeksperten og tidligere politispaneren Johnny Brenna sier sjokkranet minner han om ransmiljøet som herjet i Norge fra 1997 til 2004, det såkalte sjokkbrekk-miljøet.

ERFARING MED SJOKKBREKK: Tidligere politispaner Johnny Brenna har mye erfaring med spektakulære ran. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

- De jobbet også i lag, brukte biler som rambukk og fulgte den samme oppskriften som dette gullsmedranet, sier Brenna til VG Nett.

- Men jeg kan ikke huske at det har blitt kjørt motorsykler inn på et kjøpesenter.

Han er forundret over at ranerne har valgt å utstyre seg med øks.

- Antageligvis forventet de ikke noen motstand. De hadde nok en viss peiling på hvor politiet befant seg. Dette var sikkert godt planlagt. Tidspunktet var nok også valgt med omhu. Det var lite folk til stede og de har gått rett etter varene, sier Brenna.

Den tidligere politispaneren tror at kicket fra selve stuntet kan være like viktig som utbyttet.

- Det er noe utenom det vanlige. Det er ikke sikkert det var vanvittige verdier, men det skaper oppmerksomhet, sier Brenna.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder